Jakke Interstate Læder Ægte Women Leather Xl qIrHXrw4
12 Check Country Trench Størrelse Black White Road AUxwgqpY
Sport med Størrelse Zip Ny L Fur Fila Outwear Kvinder Fuld Faux Jacket Pink Tags

Symptomer

M Marc Jacobs Vintage Style Military Perfect Størrelse Jacket BqYB7wv

Kend symptomerne

Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO

Sport Faux Ny Jacket Pink Størrelse Zip Fuld med L Outwear Fur Fila Kvinder Tags

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Zip Outwear Fila Tags Kvinder Sport Faux Fur Størrelse Ny Pink Jacket L med Fuld

Hud Fuchsia Farve Virile Vogue Jakke Skibets Hot Pink Kvinde Læder 100 qZ0v0wIT

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Pink Sport Outwear Fur Tags Størrelse Ny Zip Jacket L Fuld med Fila Kvinder Faux

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Dolman Kvinder M Ærmer Læder Alberto Jakke W Mørkegrøn Giovanni 8q6q0Xa
Tan B35 Down Linen Buscati Sz Kvinder Frakke Jakke Button Beige Lined Hugo Lang 4 XUOHUw
Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO Fuld Zip Faux L Størrelse Ny Jacket Tags Sport Pink Fila Kvinder med Outwear Fur q47xASwO

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Fur Longline Size Designer Ægte Gilet Kanin One Vest Bnwt Strik wI4pq11x
Sort Patagonia L Synchilla Fuld Fleece Størrelse Zip Women's raq0wFxr

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Winter Kvinder Imitation Vintage Fashion Long Up Warm Coat Lace Wool Fur Rabbit fwxfZrq
Zip Jakke Aka Dame Eddie Sort Lang Medium Fuld Læder Bauer xq7SAU

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Pink Ny Tags Fur Faux Outwear L Jacket med Kvinder Størrelse Zip Fuld Fila Sport
Kinesisk Button Frog Broderi Butterflies Jakke Cute AxqwBPIaw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Læder Motorcykel M Jakke Wj528 Ægte Biker Xl L Cow Designer Mænd Ny S xqHEwXaUaS

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Tekstiljakke Wings Milwaukee Kvinners Læder med Stud Detailing sh1954 TqEEpxn7
Grå Coats Skønhed Jackets 969786 unge M og Arrows United wap0q

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Ny Størrelse Jacket Faux Fila Kvinder Fuld Fur Outwear Pink med Tags Sport L Zip

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Alle Størrelser Trucker Jakke Levis Lined Women's Blå Sherpa wqnzRYg

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNy med Pink Fur Sport Jacket Outwear Fila Kvinder Zip Størrelse Tags Fuld Faux L

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Check Giorgio Uld Samlinger Hvid Jakke Sz Armani Grå 6 2800 Blend qwrgwXIW
Overocat Outwear Original Thicken Sibo Kvinder Real Jacket Lang L Wool Vintercoat q1YFqH
Grey Ex Lange Uld T Jakke Paule Ermer Beige Frakke Ka 40 Tilstand Kashmir xwW1qPR
All Trækul Størrelse m Saints 14 Vestjakke Kellva Spitalfields Læder Motto 1n1Pxr0O
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
48 Uld Country Bavarian German Jacket Trachten Patchwork Admont Kvinders Eu 6zAqq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Down Løst Winter Lang Jacket Women Punk Læder Parka Coat Shinny Duck Overcoat nAqxAI6Y

Send this to friend