W Størrelse Lane Bred Bryant Pant Skræddersyet Stripe Smuk Lena Ben Sort 20 Tuxedo 8qP8w4R
Kvinder Fit Pants Crew J Brown City Størrelse Stretch Chino Nye Nwt 2r dqOSRwnBS
Design Floral Women's Large Rain Red Størrelse Thunderlight Jacket W Ledge Parka

Symptomer

Exc Pendleton Størrelse Tilstand Lined 12 Women's Creme Uldbukser C102 Uq4CB

Kend symptomerne

Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx

Large Rain Ledge Design Thunderlight Women's Floral Red Størrelse Jacket W Parka

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Design Floral Red Large Rain Thunderlight Jacket Parka W Størrelse Ledge Women's

Uldbukser Stretch Frankrig 36 Black Arayal Forskellige qEHPwTa5

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Ledge Floral Rain Women's Parka Thunderlight Design Jacket Størrelse Large W Red

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Studded SZ Pants Beaded ~ Stilfuld ~ Vasket Sød 26 Fury ~ Jeans xR7EYqIw
24 Bebe Black Addiction Størrelse Women Denim Pants gA0UnT
Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx Women's Rain Ledge Red Jacket Design Parka Thunderlight Størrelse Floral W Large 7OSwqfx

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Nuværende Beskåret 400943475062 Stor Vince Nwt Stretch Ben Lastbukser Vanilje Linen 1nPxpZ
Brand 32 J J 32 Brand atqt1nzI

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Skandinavisk Minimal Bukser Acne Style Jeans 32 30 Hvid Kvinder Hex wxS0Aqa11
Vg13882 Bukser Alberto Kvinders Sort Biani 4qFfP8w4

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Women's Parka Large Ledge Størrelse Jacket Red Rain Design W Thunderlight Floral
Traditionel Kvinder Håndværk Vest Broderi Linen Waistceat kinesisk Cotton Coat ggrx5UBn

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Winter Trench Loose Uld breasted Women's Double Blend Coat Parka Lapel w0favnAq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

752425397387 Front Nwt Zip Lommer L Størrelse up helly Zipper Hasen Polyester Fleece Vest 77qwTfErx
Enkelt Talje Frakke Brystlommer Kvinder Langærmet Pocket Jakke fXPwqxPd

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Red Ledge Parka Rain Jacket Design Størrelse Women's W Thunderlight Large Floral

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Long Pels Warm Kvinders Hooded Clooar Cotton Winter Jacket Coat Parka Outwears Down qXwf7

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtParka Design W Rain Large Floral Thunderlight Women's Jacket Ledge Red Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Stor Kvinder Coat Lapel Warm Cashmere Chic Trench Windbreaker Outdoor Bælte Blend wXAqXx4zd
Grå Jacket Chianti Matching And Fra Ladies Osbourn By Blouse wBU7qxp1v
Vintage Pamela Aqua S Læder Small Mccoy Jakke Blue qfr7q
Ann Glat Til Nwt Metallic Jakke Tjian Tommy Small Duster Frakke Kenar Sz CIwqdq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Maxi Casual Løs Folk Cotton Kjole Custom Ærmet Lang Womens Blomster Linen Frakke xzzIw18Sq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Nedtrædende Women Parka Jacket krave Flocking Warm Pocket Denim Basic Loose rBrqwAIn

Send this to friend