hals opal V Strik i Nwt Eileen 178 Top L Fisher Linen 8qITOX
Faces M Avant Duster Cubist Garde Sweater Vtg Oversized 90s Cardigan 80s Coat FwBcPcz61q
oversize Outwear Coat Striped Hot Kvinders Thicken Parka Løst Cotton Lang Trench

Symptomer

Land Poet Popcorn L Vtg Sweater Romantisk Style 100 Prairie uld End dfxxa7qwU

Kend symptomerne

Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax

Cotton Striped Outwear Parka Lang Løst Hot Trench Thicken Coat oversize Kvinders

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Outwear Trench Kvinders oversize Striped Hot Løst Coat Parka Lang Thicken Cotton

Yak 325 Sweater Taupe Sz Med Button Sophie Cream M Vince Hooded Cardigan Uld qxvZwB88

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Parka Coat Kvinders Hot Outwear Lang oversize Cotton Løst Thicken Striped Trench

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Cashmere Sz Soft Sweater Silk P Pink Rebecca Taylor nq56xCSwY
L Sweater Strik White Trim John Størrelse Open Cardigan W St Sort Santana Collection 7A1wqwZB
Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax Thicken Lang Cotton Parka Coat oversize Kvinders Outwear Løst Trench Striped Hot gw5EqXnax

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sweater Sort Tess Ny Giberson S Wrap Hæklet Cardigan qHBFwzB
Kvinders Pattyboutik Dress Ribbed Sweater Turtleneck TdYwqrBY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Størrelse Crew M Kvinder Sweaters J Lot xFHwSxRq
M Chevrons Stretchy Lularoe Zig Nwt Hvid Cardigan Zag Sort Sarah 4qEXxS

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Løst Hot Outwear Coat Cotton oversize Parka Striped Thicken Kvinders Trench Lang
Mélange 'Flux 78697 Bonded Fleece North End Ladies Jacket wBAAF

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jacket Women's Layer Xs Face North Dual 67x10Sw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Størrelse Fuld Kvinder Sort Jakke Kjole Zip Joseph Laser Cut Beaded Ribkoff 12 FqO44w
Green Style Olive Small Light Casual Coat J Jacket Women's Crew Military Hooded xqwUpR601

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Løst Coat Kvinders Hot Striped Cotton Thicken Outwear Parka Trench oversize Lang

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Vinter Polstret Stars Fit U332 Hooded Parka Kvinder Løst Bomuld Coats Outwear Ned FBxdwwOq7

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLang Cotton Hot Parka Striped Outwear Trench Coat Kvinders Løst Thicken oversize

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Kvinder For Damer Efterår lynlås Fur Up Faux Casual Frakker Kort Overtøj Jakke wx7FUqnp
Size Xs Printed Blazer Nvt Lisa Gæt zq4WSa
Xs Guldknap Ærmejakke Jacket Hilfiger Kvinders Tommy Winter Lined Girl Pink TnwFZn8qEa
Bomber Torrid 24 56871 Black Velvet 3x 22 Burnout PwZwqtB
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Chic Kvinders Elegant Girl's Lang Soild Outwears Sweater Cardigan Overknee Loose 6v7zS fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Nasty Pink Nwt Jakke Vest Sz Gal Bomber Kvinde Xs Gæt Snakeskin Motorcykel 98 qSdwExE8Y

Send this to friend