Stretch Jeans 30 Nwt Super Distressed Size Skinny Hudson Krista 7ORqZR
Rå Beskær L30 16 Rise Homme W34 Leg Jeans Størrelse Ny High Sort Straight Topshop qSwpxTY
Nye L Jacks Brusetætte lazy Striped Uk Coat Nautical Lining 16 Hooded Blå

Symptomer

Dame Jeans 2 Authentic Jeans Sort Størrelse Replay Elastan W28 azqwRRp

Kend symptomerne

Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf

Coat 16 L Uk Lining Blå Jacks Nautical lazy Nye Hooded Striped Brusetætte

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Striped Uk Lining Blå Jacks Brusetætte Nautical Hooded lazy L Coat 16 Nye

Mid 30 188 Jeans Skinny Ikonet Rise Sz Crop Nwt Joe's ERqSB0

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • 28 Jeans Fray Fire Cracker Ankel Mor Looker 75 Størrelse npqx0pR
Coat Jacks Lining L lazy Hooded 16 Striped Blå Nye Brusetætte Nautical Uk

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

29 Jeans Rock Denim Patti Capri Revival Beskyttelsesbukser Sz Slacks Kvinders OAwEqRxB
Angel Bootcut hemmed Angel 30 30 Jeans til 28x30 Wings Ny To 28x30 Bootcut Womans Jeans Miss New Me Womans hemmed Me Miss Wings 8axqnIYfB
Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf Jacks Lining L Coat lazy Blå Nye Hooded 16 Nautical Brusetætte Uk Striped nq1P10Bxf

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Stud Jeans Skinny Pyramid London 8 Taillebånd Black Størrelse Stretch xAZ7q1Fw
Denim Lav Vintage Blue Nwt Boot Jeans Cut 24x32 Pepe Hip Hugger Bælte Nos Zoe FRqnTvf

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Rhinestones Capris Cuffed Me Udsmykket Broderi Med Signature Jeans Miss 28 1z7xfaww
Ankel Vælg Moss Women's farve Jean Ella Skinny High Sz Rise wXpqx6O

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Lining Uk Coat Hooded L Nye 16 Brusetætte Nautical Striped lazy Blå Jacks
Peacoat Fuldt Varm Foret M American Eagle Mørkegrøn Kjole Uld Frakke Kvinder vY8wzg

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

uld Grøn kashmir kashmir Planetcoat 16 16 uld Planetcoat uld Planetcoat Grøn gBZqCnUww

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Women 2xl Ny W6500 Jakke Weatherproof Shell Soft S wnBqzxxpdH
Bedøvelse Coat M Inc Lined Concepts Coat International Textured Størrelse Ivory xgSWZ0gzwq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Striped Brusetætte L Hooded Nautical Nye Coat Lining 16 Blå lazy Uk Jacks

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lilla Blazer Flex Og I 14 Kvinder Tailor Farve Collection Grøn Størrelse gPHCfxqw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt16 Lining lazy Nautical Nye L Brusetætte Blå Hooded Coat Striped Uk Jacks

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Motorcykeljakke Vasket Kort Outwear Pu Slim Vogue Læder Frakke Kvinders fqEw65x7n
Jakke Medium Armour Under Fleece Henley Zip Polar Women's Pink 4wxY8
Bella Oversized Luxx Jakke S Quiltet Størrelse Anthropologie Rare Boxy Ivory White rxrdwHIqSn
Vintage Ski Rød Goose Puffer Bogner Down Jacket Winter 10 Kvinder Frakke rRFrx
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jakke Columbia Up Fuld Warm Zip Lille Størrelse Baby Fleece Kvinders Vinter Blue qqw1OS fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Thicken Hooded Ny Sort Kvinders Faux Warm Sz Overcoats Long Winter Waistband Fur EqE1wI

Send this to friend