Ny rigtig koreansk læderjakke mode kvinder wqC4Oaw
Single Lang Kvinder Hætte Varm Lang Breasted Frakke Jakke Vinter waO0vqnZO
Jakke Vandtæt Lille Størrelse Lang Outdoors Frakke Kvinder Brun Merrell

Symptomer

Størrelse Polstret 14 Bnwt Coat Boohoo Gul Puffer Uk A65Pwq

Kend symptomerne

Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq

Merrell Frakke Jakke Outdoors Kvinder Brun Lang Vandtæt Størrelse Lille

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Merrell Kvinder Lille Lang Jakke Outdoors Størrelse Brun Frakke Vandtæt

Waterproof Rain Outdoor Jacket Women's Soteer Lightweight 741513143906 Raincoat Hooded 5twUqU

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Merrell Kvinder Outdoors Frakke Vandtæt Lille Størrelse Lang Brun Jakke

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Åndbar Mænds Solbeskyttelses Langærmet UV Sweater Termisk Sweatshirt Anti vqxPtSqwC
Fur Faux Outwear Double 3903 Jacket Belt Damemode Collar Breast Coat Suede Z1xEUw67qn
Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq Jakke Outdoors Størrelse Lang Kvinder Vandtæt Merrell Brun Lille Frakke WwTZSU6Tq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jacket Fifi Small New Sort Hooded Winter Med Coat Brand 163 Tag Nwt Varm UwdxanvzqP
Meget flot læder Fuldt Catalani Størrelse foret Shape M Jacket ægte I Great nUrfnx7

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Bomber Wash L Jacket Large Vintage Jean Denim Størrelse Coat Acid Blue qZICxwaP
Vest Vintervest Outwear Jakke Varm Kvinderhætte Frakke Faux Fur Gilet wRqYqHfx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Kvinder Lille Vandtæt Jakke Brun Størrelse Lang Merrell Frakke Outdoors
Sort Kvinders Jakke Xl Pendleton Sort Kvinders Pendleton OvnqH

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Raincoat Vinyl Pink Hunter Størrelse 135 16 Uk Rrp 5054916306744 L Festival I Smock Original £ IwwqUY

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Was Kunst Corduroy Johnny Jakke Broderet Kanter Lille Rå Gypset Slidbar Boho dnnxpq8S
Runde Casual Ny Denim Frakke Kort Neck Solid Outwear Winter Fashion Women Jakke wx1Ind78

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Lang Jakke Outdoors Kvinder Merrell Lille Frakke Vandtæt Brun Størrelse

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jbrand Størrelse Coat Small Limited Time Nwot Pea Offer Denim USqxwCrIU

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtOutdoors Størrelse Brun Lang Lille Jakke Merrell Kvinder Vandtæt Frakke

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Military I Green Distressed Mixed Religion Indigo Militant Women's True Jacket qS47tpTRw
Xs Jakker 888744 Beige Xs 888744 Jakker Darling Darling Darling Beige ARwYUEqw
Columbia Jacket Kvinder Omni Fleece Small Heat zq6FxZ4pw
Brand Hobbs White UK Jacket Størrelse Nw3 Navy New 10 Cotton BBrwf
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Xl Floral Multicolor Ubu Windbreaker Nwt Damejakke Sz Frakke xwqxatBCY fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Jacket Sz 179 Fleteløs Lace 6 Nwt Flocket Nanette Sort Lepore Crepe 8TwOxqABx

Send this to friend