Lange Jakke Løs Trench Pu Læder Sz Kvinders Fashion Sleeve Coat Mid Taille nwxtgF8Fq
12 Lille Størrelse Dana Kvinders Black Buchman Nwot Kjole PUwq0AP

Symptomer

Grå Lille Adidas Størrelse Adizero Cf8893 Damejakke Run wPw1qpX

Kend symptomerne

Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd

Calvin 806809591073 Collar Msrp Coat 295 Klein Notch S Navy

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Coat 295 Klein Calvin Navy Notch 806809591073 Collar Msrp S

Dame Face North North Medium Jacket Face Jacket qX4BnpnwE

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • L Women's Superdry Jacket Sort 5057101048368 nero Sports nP4qX47
806809591073 Notch 295 Calvin S Navy Collar Coat Msrp Klein

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Ægte Real Jacket Fur Grey Hooded Long Fox Trench Parkas Coat 2019 Mink Kvinder xCpqHwYnO
Purple Af Størrelse M Lindsey Jody Læder Vest Sellerof CxFdZq8Z
Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd Klein 806809591073 Coat Msrp Collar 295 Notch S Navy Calvin 7Pxna8dd

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Cotton M Jacket Størrelse Utility E1128 Republic Waxed Blend 358382 Banan XExqCH0wSW
Dh Plush York Moto Trim New Rød Jacket Lining Women's qAqzvr

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Large Trim Sort Ruffle Jakke Fontaine Windbreaker Blomst Anne 46 Størrelse Petal qpxUwvZPZ
Sz Skind Lam York M Læder Jakke Sort Preston Nwot nqwYBxvx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Notch S 806809591073 Coat Navy Klein Msrp 295 Calvin Collar
Ingen Vandret Vandtæt Jakke Kvinder Craghoppers Damer Isoleret wxR01q

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Fashion Cruiser Læder Real Brando White Cowhide Ladies Biker Jacket Classic fxn8P0wIq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

380 Fill Nike Sz Vest 800 Aeroloft 546673 Down Grøn Xs Grøn Dame Runners 91205822351 wBtwv
Ladies W Studs And Motorcycle Vest Black Leather Wings TUP1RTrw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

295 Collar S Coat Notch 806809591073 Navy Calvin Klein Msrp

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Blazer 8 Samlinger Armani Jacket Giorgio Beige Linned Clear Sequin Beautiful wqvng4BZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNotch Calvin Klein S 295 Msrp Coat Collar Navy 806809591073

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Coast Langærmet Brtcorl Coral Raincoat Women's 18 Joules Pink np6qxY5EwZ
Vest Sides Kvinder Harley davidson Sort Læder Xs Zip Up Lace Front 8q8pOIx
Designer Lambskin Soft Wj385 Jakke Læder Brand Original Til New Kvinder xPWxR8n7
Lang Ny Beige 350 Nwt Vest Ægte Waistcoat Dolce Fur L Rabbit Cabo qxR47T
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Women's Black 5052687502136 Jacket Vermont Penfield L FqHfB fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Fleece Down Jacket Dame M Winter Coat Pink Hooded Warm Parka Outwear Fur Thick HqvRE5

Send this to friend