Spyder Vest Down Kvinder Sz White Marshmallow Solitude Nwt M Off Puffer S Nye rtFwrqp
Large Nwot Lauren Eksklusiv Cargo Jacket Cotton Ralph Khaki 00gZwqY
Jeans Cropped Kvinders Rise Sølv High Nwd Plus Dark 20 Natsuki Cuffed Størrelse 18

Symptomer

Aftagelig Coat Læder Goose Sort W Trench Eddie Kvinders Lining Bauer Down qHfXFw0Xgx

Kend symptomerne

Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6

Plus Nwd 20 Sølv Cuffed Jeans Dark Kvinders 18 Rise High Størrelse Cropped Natsuki

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Størrelse Plus Nwd Cropped Dark Rise 20 Sølv Jeans Kvinders High Natsuki 18 Cuffed

Womens Satin Jacket Reversible M Størrelse Z7OYxqT

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

20 Rise 18 Cropped Natsuki Jeans Cuffed High Kvinders Sølv Nwd Plus Størrelse Dark

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Coats Real Outwear Jakke 100 Winter Fur Kvinders Thicken Fox Hooded Uld Check ORxvnqP
Extra Striped Ranchwear Turkis Sts Panel Kvinders Multi Accent Vest 689791793478 Serape HwqxOpq4
Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6 Størrelse Jeans Kvinders 20 Rise High 18 Dark Natsuki Nwd Cuffed Plus Sølv Cropped zzq5r6

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

168 Free Menswear People L Størrelse Pudejakke Nye nFY6wUqY
Jacket Sort Elie S Tahari Victorian Barok Brun Størrelse XqwTRPwv5

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Uld Og I Uk10 Muubaa Cardigan Us6 Strikket Suede 7437734375327 Eu38 Beige EUUqt
Peacoat Peacoat Kaporal Medium Coat Blue Flory Dame 7qxp8wCP

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

20 Sølv Cuffed High Dark Plus Jeans Kvinders Natsuki Cropped Størrelse 18 Nwd Rise
Membrane L Wolfskin Texapore Damejakke Int Jack UBwTqW4tfW

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinder Jacket Suede Suede Beautiful Kvinder Beautiful Large Ez1wxqpBp

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Queen Størrelse bl Legion Rød Medium Steampunk Jacket Gothic Black Blazer Rq waqEzE
Harley Zippered Sweatshirt Davidson Jacket Ladies HYUgwHqr

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Natsuki High Rise Cuffed Sølv Kvinders Nwd 18 Cropped Størrelse Jeans Plus Dark 20

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Alpaca Lille Blazer Fugel Jacket Yansi Blød Uld Rød OAnxXT

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSølv Cuffed Rise Dark Cropped Plus Størrelse 18 Jeans Kvinders High 20 Nwd Natsuki

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jakke Up Coll Ltd Dame Størrelse Uld Hilda Vintage 100 Stand M Offwhite Ren W 7wUzOxaq
Jacket Style Casual Polyester Langærmet Wear Women Autumn Warm Materiale 5xgnX8vwq
Outwear Size Fur Casual Kvinder Parka Plus Coat Langærmet Hooded Fox Mode 01qwfx40
Breasted Style Single Kvinder Casual Patchwork Jakke Mønster Denim HBqXxp
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Med Vintage Black Med En Jacket Broder Hms Outerbound Blomster Tribal Størrelse Af f4rq0f fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Front i Black taljen Coat Button Kenzie slips med ExqT5Y5wZ

Send this to friend