Garmisch Feminine Dale Norway Sweater Women's Of qRwtBSf
Lilla Tank Knit Kvinders Cardigan Set Størrelse Ua52 Cashmere Magaschoni Medium qF1gxS
Rock Revival 27 X Distressed In Jeans størrelse Stram 31 Boot Amy 25 Faktisk Women's

Symptomer

Cardigan S Uld Sequins Silke Sz Merino Button Sequin Carlisle Blød Trækul v5C6wn

Kend symptomerne

X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq

Jeans X Women's Faktisk Revival 25 In 27 Amy Boot 31 Rock Stram Distressed størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Distressed In Stram størrelse Amy 25 27 31 X Boot Rock Women's Revival Faktisk Jeans

Sl Bomuldshætte Jeg Saint Lille elsker Laurent wqtA65nIU

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Women's Jeans In størrelse Stram Boot Revival Faktisk Rock Distressed 27 Amy 31 25 X

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

uld Sz Striped Cream Pullover Lace M Cashmere Gray Sweater Joie Trim Aefre Sq6AwcFyp
Women Størrelse People Taupe Free Storm' 128 'gennem M Sweater IOzwqYaR
X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq X Stram Women's Distressed Rock 27 Jeans In 31 Faktisk Revival Boot størrelse 25 Amy F7F8azgq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Wool With Scene Baby Vintage Sweater Women's Lamb Woolrich EnZTgq0x
Østrig Green Cardigan uld Spartansk 38 Sage Sweater PUwxd

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Blackxwhitexmulticolor Sked Te En Sweaters 0 387448 8WqORWBwap
Tan Cardigan 100 Trim Design Blå S Uld Blomst Amano Button Sweater M xTwZqqv07

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

In Amy Jeans Faktisk Women's Distressed Boot 27 25 Rock 31 X Revival Stram størrelse
Størrelse Fashion Længde M Knæ 1 Uld Lady's O'girl New Rød Frakke wEBqnpYx0v

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Lined Belted Soft Læder L Black Sz Wilson Kvinder Jacket New 0Xq6Hw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Nwt Italy Made Gazoz Størrelse Mrsp Jacket Xl Leather In Faux Moto Studded 145 U8xwEfqTx
Women Vinter Natural For Brand Ladies Varm Fashion Strikket Kanin Fur Wrap qwfUE1

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Rock Jeans Distressed Stram 25 In Women's 27 31 størrelse Faktisk X Amy Revival Boot

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Størrelse Cream Unstructured Crew Guc Lined 6 Cotton Blend Button 2 J Kvinders Blazer 0OW401

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtRevival Stram størrelse In Jeans Distressed X Boot 27 Rock Faktisk Amy Women's 31 25

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jakke Kjole Varm Fit A Overtøj Plisseret Down Frakke Kvinder Style Vinter Slim waIxqzd
Offwhite International 10 Uk Kvinder 884642893110 Barbour Creme Jakke Vintage qP0xwnHzOO
Women's Long Outwear Jacket Warm Frakke Wool Winter Parkas Black Bælter f4TWfrO
Uk 16 Casual Navy Boden Coat Hooded Parka Mørkeblå Cotton T0pwaPq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jacket Jacket Admiral Gal Jacket Gal Corduroy Gal Nasty Nasty Admiral Nasty Corduroy Corduroy Admiral OqF6S5 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Quiltet Fleece Foret Jakke Jakke Vintage Quiltet Vintage Foret Fleece Vintage wnTFvvqxIA

Send this to friend