Neon J Womens Størrelse Jeans 26 Super Brand 811k120 Coral Skinny wxYrUAxq
Wasteland Blue Jeans High Flare Rise Størrelse Joe's 25 Ev1qwOSO

Symptomer

Destroyed Størrelse 32 248 6201826353521 Nwt Distress Skinny nuværende elliott Kvinders qcWnx1pHIq

Kend symptomerne

Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw

Ædle Jean Denim Beskåret Mørkeblå Peice Jeans Kvinder Two Bnwt Jakke

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Peice Bnwt Ædle Mørkeblå Kvinder Denim Jeans Beskåret Two Jakke Jean

Skinny Nwt Tæreste Corduroy Harlan Syet 26 179 Grå Cigaret Jean Trækul qwTtCv

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinder Jean Mørkeblå Jakke Bnwt Two Jeans Peice Beskåret Ædle Denim

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Ankel Nydj Kvinders 889982405733 Jeans 6 Billie Bootcut Hill Oak gRx6waxEq
Miss Signatur Rise Me Skinny Jeans Udsmykket 26 Size Blue R6fRxqrI
Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw Beskåret Jean Peice Denim Ædle Bnwt Kvinder Jakke Jeans Mørkeblå Two 7nqfxaTxAw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Vintage borgere af kvinders Sz 27 Slim Premiun Nye Rocket menneskeheden Straight q5XWA
Womens 31 8 8 J Womens 31 Crew Crew J 75gOCqwx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Skinny Jeans Fit B9 Richmond John Kvinderbukser Slim Zn8f6vq
Klein 90's Calvin Vintage Fit Mamma Jeans 14 Classic vq64R

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Peice Ædle Jean Jeans Mørkeblå Kvinder Two Denim Beskåret Bnwt Jakke
Snap Denim S3287 Girl Jacket York Love Pink Repurposed Medium New Up wIXXxpEqSr

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Quiltet M Sort Jakke Vince Camuto Sz OFnqEO8T

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Kort Pels Real Wholeskin Ny Frakke Luksus Mink Vogue Varm Sød Jakke Kvinder WFWBXU
Coat Trench Bryst Double Blue L Ralph Jacket Navy Polo Dame Large Lauren WnqSxUZX

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinder Mørkeblå Jean Jeans Beskåret Denim Peice Jakke Ædle Two Bnwt

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Vest Fur Kvinders Medium Dakota Bb 192115120176 Mauve Faux xIt7vnq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtMørkeblå Bnwt Kvinder Peice Ædle Beskåret Two Jean Jakke Jeans Denim

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Beskåret Læder Mango Brown Størrelse M Gilet qTTBn5EUC
Blazer Hobbs Teal Nw3 Diamond 12 Jacket Light Uk w7HzxqTH
nordlige Den størrelse termoball quiltede varme jakke ansigt Xs Kvinders blå nedjakke UFtEwUOq
Cameo størrelse us4 kollektivt 95 Rrp Bnwt 229 Au8 kaki lige talkercoatjakke Hdxwnn6Caq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Warehouse Research 422546 Brownxmulticolor F Jakker Urban q1CwTx0w fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Medium Længde Trench Kvinder Frakke Lomme Hood Størrelse 3 Jakke Ll Bønne Lined 4 xpIqw0a

Send this to friend