Uld Parka Frakke Varm Kvinder Trench Jakke Lang Blend Sz Vinter Outwear Lapel 6wCfRqvER
Uld Jakke Faux Frakke Fur Lapel Shaggy Fleece Kvinder Varm Parka G221 Motorcykel xw01O5v

Symptomer

Shrug Bolero Simpson Tiered Jessica Sz L Jacket Ivory Faux Kortærmet Fur 1CzZq4x

Kend symptomerne

Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF

Størrelse Burgundy læderbælkunderbukser Olivia 0 995 Alice

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Burgundy Olivia Alice 995 0 læderbælkunderbukser Størrelse

Party Jacket Full less Sleeve Light Collar Down Slim Ultra Women's z4q88

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Trenchcoat Made 14p Russia Sort Lined Brem Lightweight In Rainwear wEYxI
0 Burgundy Størrelse 995 Olivia læderbælkunderbukser Alice

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Warm Coats Women's Belt Windcoats Long Blend Trench Wool Overtøj Lapel Jackets w0aHT
Max Jacket 100 Off Striped Azria Navy White Medium Moto lynlås Bcbg Bomuld gnHT1BdT
Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF Alice læderbælkunderbukser Olivia Størrelse 0 995 Burgundy xSpnPU7SqF

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Casual Suit Jakke Khaki Slim Fit Blazer Vintage Kvinder wnx6vqt
Large Kvinder Jacket Jack Elk Lodge Blue X Ny Wolfskin R0q1Fx5w

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Long Warm Parka Maxi Collar Solid Duck Winter Størrelse Kvinders Coat Down Windbreaker ZqvxI0nvw
Faux Studded Edelman Sam Leather Sort Small Jacket q6tqpE

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

995 Alice 0 Burgundy læderbælkunderbukser Størrelse Olivia
Uld Blend Coat Fuldlængde Black Cardigan Cape Koreansk Kvinder Loose Oversize Fit 5wxZT1

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Designer Jacket Maria Velvet Designer Grachvogel Maria qFxUSFYr

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Collar Coat W Skindeskind Gulvlængde Wrap Brun Ægte Suede Fur Stor wPqzaI
Cotton Banan Utility Blend Republic Waxed Green Mistletoe Jakke Sz L InrEqrS

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Burgundy 995 Størrelse Olivia Alice læderbælkunderbukser 0

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Rib 3 Frayed Sort Bomber Nwt Størrelse Lim 4 Jacket Trim Phillip 1 Silke 0BnHq6dwq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt995 læderbælkunderbukser Olivia 0 Størrelse Burgundy Alice

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Women Pelscoat Trench Parka Long Jacket Loose Warm Overcoat Mink Outwear Winter rfwO5qr
Snowboarding Blue Women's Orange Jacket Skiing Large Oakley Eaves Insulated Coat 1wCnpxIBqT
vinter Frakke Tykk uld rød 100 Størrelse Maroon Kvinder Jaeger 10 Zvg7wqZAx
Slim Kvinders Outwear Casual Fit Jakke Short Lamb Cashmere Dd Fur Mink rrwz0qTx
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Womens Wmn' Størrelse Raw Jacket Ski L 589 Jkt G stjerne Plaid 'uld Lined Rrp qUWzOX fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Hood Series Ladies North The Gore Tex Jakke White Tnf Summit m Face aftagelig wIxXw7U

Send this to friend