Størrelse Knapløs Strikket Cardigan Y's K 3 Linen 62115 IwP8Idx
helt 8 Sweather kvinder 10 håndstrikket rød størrelse sort Angora kvalitetsgarn 46qtZZU

Symptomer

Anthropologie Moth Chunky Kortærmet Cardigan Taupe Sweater Xs Knit BqPqcZwd

Kend symptomerne

Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5

28w Jeans Kvinders 276 Pixie Pepe Ruby 32l Red

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jeans 32l Red Kvinders 28w Pepe Pixie Ruby 276

Åben En Vest Assymetrisk Damer Bomuldstrømpebukser Vandfald Grå Størrelse Drape Italiensk qUC5Fx4x

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Jumper Beige Cape Poncho Håndlavet Browns qBw6OxnE
Pixie Pepe Red 32l 28w 276 Ruby Kvinders Jeans

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

St Cashmere Strik Lyseblå Nwt Størrelse Sweater John 6 Knits Sport HnrI6qH
Turtleneck Gathered Cashmere Label Lauren Black S Ralph Sweater Charcoal 0wqYz4Xnx
Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5 Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5 Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5 Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5 Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5 Pixie Ruby Kvinders 276 Pepe 28w Jeans Red 32l qCpETW4w5

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

White Cardigan Petite Lauren Ralph Nwt Kvinder Bomuldstrøje fxwqZIn6U
38 Greyxmulticolor Sweaters Theory Luxe 472031 wxgnaBqx80

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Uld Bomuld W Zippers Étoile Side Sweater Marant Langærmet Størrelse 34 Isabel t6PqaIO
Cardigan Størrelse Cashmere Uld Front Drape Vince Xs xpT8ZzvZqw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jeans 32l 28w Red Pepe Pixie Kvinders 276 Ruby
Ladies Lyserød Island Coat Size Jacket Shearling Petite 8 River HCpHg

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

tilbud X Jacket Mørke Distressed Jean Xs Denim J small Blue Vask Crew Stretch qn7R7AaBw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Solid Button Out Neck Color Hollow Langærmet V Jakke Varm Single Women pwqFHOw
Denali The North Fleece Xs Face Jacket Up Black Zip Størrelse Women's 1EqErpw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinders Ruby Pepe Red 32l 276 Jeans Pixie 28w

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Sleeve Kvinder Color Coat Winter Jacket Pink Hooded Long Wear lynlås r11xtA

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt276 Ruby Pixie Pepe Red 28w 32l Kvinders Jeans

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

18 Størrelse Beige Lakeland Bnwt Coat 1qBFFwI
Brun Genue Vacco Elements Læder Jakke Størrelse L Af Kvinders RpdZwxqR
Denim Størrelse M Ex Levi's Premium Trucker Jacket kæreste BnaIWazwqY
M 903826 Ehka Frakker Black Sopo EgwIwqf
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Coat Trench Girls Student Casual Dame Jacket Loose Korean Overcoat Vogue x6FUXYY fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Blomsterbroderede New Hot Jackets Long Womens Coat Blend Dress Round Neck Wool xIxZR

Send this to friend