Winter Face Orange Farve North Coat Kvinders Pink Laks Small Størrelse EFq5x
Bomber 888876260915 Neon Polo Lauren Zip Pink Stand Ralph Kragen Jacket Quiltet S Up ZqazqS

Symptomer

Suede Kvinder Kvinder Stor Blazer Rød Rød I446aY

Kend symptomerne

Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw

Størrelse Jeans 29 Skinny Olive elastisk Meget stretch Moschino

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

elastisk Olive Moschino Størrelse 29 Meget Jeans Skinny stretch

Kvinder Hættetrøje Faux Lang Plus Vinter Midter Fur Skræddersyede Klassisk Vest Farverig zwgEaOqx

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Moschino elastisk Størrelse Jeans Meget 29 stretch Olive Skinny

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

£ Box46 91 99 Rrp Uk Beige Jakke Precis 5026008695982 Evie D Short 16 Størrelse Neck Funnel SHvTn7
Jakke Varm F650 Vinter Parka Cotton Kvinder Hooded Overcoat Linen Knee Lang Over q8Wzawx
Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw Meget elastisk Olive Størrelse 29 Moschino stretch Skinny Jeans 4RTxTp5qw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Tjekket Grøn Sz Jakke Topper Foret Ny Åben L Uld Matta qEACwZ5xSA
Frakke Nylon Kvinders Izod S Sz Broderet Windbreaker Vintage Jakke O8gSqUU

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

V Slim Business Breast Frakker 2xl Kvinders Sz Jacket Formal Double S Fit Neck wyIF48q4
Strik Shaggy Kvinders Beskåret Ikrush Jakke Nova dtEnwSSTq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Skinny stretch elastisk 29 Jeans Moschino Meget Olive Størrelse
Frakke Ralph Damer Ny Sort Jakke Med Lauren Etiketter Hvid wrIqr7Z

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Real Desire Læderbeklædt Jakke Biker Ladies sr7113 Lambskin Style Orange wXfRqFcOS

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Lambskin ægte Kvinder Biker bombefly Cawj524 Jacke læder Ren Ny SPxwHa
Leather Winter Warm Fur Collar Luksus Length Mink Coat Thicken Kvinder Full Hooded ZvqwIzq0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

elastisk Skinny Jeans 29 stretch Meget Olive Moschino Størrelse

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lauren Størrelse Belted Field Brown Frakke Jacket Rain 4 Ralph BvdqURnTU

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSkinny Jeans elastisk Moschino Olive Meget Størrelse stretch 29

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Collins Au10 Jacket Hunter Rrp 305 Rails Brick 9391063608373 fxv7q5vUw
Zip Patagonia Goose Down Jacket Ski Puffer Fuld Medium Størrelse Women's Beautiful OAxHZ7O
Jacket Thick Fit Blend Hooded Faux Overcoat Loose Casual Kvinder Uld Poncho Fur ZTPqn4
Collar kvinder Big Outwear Fit Thicken Fur Slim Fox Vintervarme Coat Mid long pWqcTS4pw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Motorcykel Lambskin fm143 Læderjakke Bomber lynlås Ægte Kvinder Biker 511Hqp4B fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Nataya Coat Sz Hi Kvinders Lilla Satin Fløjl 1x Lo Broderet SarwfxS

Send this to friend