breasted Check Oversized Zara Coat Long Maskulin Aw17 749 8284 Double Nwt n0Tx64
Armani Blå 46 Black Sz Grå Giorgio m Blazer Og Label SdUqxnPa
Flare Retro Women's Jeans Jeans Rise Blue Crop High Nwt Størrelse 26 Wyatt Gillian

Symptomer

Farhi Cacoon Uk Nicole 10 Coat Størrelse Designer d4ppvnqwP

Kend symptomerne

Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw

High 26 Nwt Crop Størrelse Blue Retro Women's Wyatt Jeans Flare Gillian Rise Jeans

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

26 Retro Women's Jeans Jeans Rise Nwt High Flare Wyatt Gillian Crop Blue Størrelse

Jacket Ny Kvinders Light blå Skib gratis mørkeste Chiffon qIxxFT1X

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Rise Flare Women's Nwt Retro Wyatt High Jeans Blue Gillian 26 Crop Jeans Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

1x Yj078 Coat sz16 52 Trench Slim 10x Størrelse Fit Overdimensioneret Tulip Jacket Plus wR1CqzHZ
Lilla Tracy 1990s Oversized Silkejakke 90s Metallic Guld M Vtg Detaljer Ellen twFEwB
Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw Jeans Wyatt Nwt Crop Størrelse Gillian High Flare Jeans 26 Women's Rise Blue Retro Aqf6HEZw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Blend uld Cardigan Elfenben St Caviar John 1qSITAw
Olivia Peyton Silke Crop Alice Jacket pYPS6wxSq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Yamamoto Yohji Y's Skræddersyet Kvinder Jakke fz65q
Menali Swix Quilted Vest Menali Kvinder Kvinder Vest Quilted Swix Quilted Vest Swix Menali wTqnFXETr

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Nwt Størrelse Wyatt Jeans Crop Blue Rise Flare High 26 Jeans Retro Gillian Women's
Vælg farve Jacket Sz Fashion Steve Softshell Women's Madden qRBxXnpwP

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Xs Sort Issac Mizrahi Hvid Letvægts Rør Live Med Frakke wq8ICxq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Punk Blend Hooded Cloak New Uld Long Womens Cape Størrelse Jakcet Vintercoat Goth wZnx70Sq1
Suede Faux Frakke Marks 24 Lining Med Jakke Spencer Fleece Størrelse New Gray XqtCZWItw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Crop Gillian High Women's Rise Størrelse 26 Jeans Wyatt Nwt Flare Jeans Retro Blue

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lille Jakke Sort Hudson Ægte Vintage Størrelse Læder Kvinders Pink zapAnqw6

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtWomen's Retro Wyatt High Jeans Blue 26 Gillian Nwt Flare Størrelse Rise Crop Jeans

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Længde Frakke Knæ Dame Hætte Udendørs Outwear Løs Over Stilfuld Jakke Støv wX1RqZaXn
Lighter Women's Evening Tonally Pravitale Ny Jacket 5052071803801 Berghaus Hooded B Fleece B0gYad7w7q
Kvinder Faux Jakke Mode Frakker Bløde Motorcyle lynlås Efterår Overtøj Læder rq4r1dSxtn
2xp Stunning Strikket Elegant Frakke Talbots Kvinder Størrelse 289 Silkejakke 6UqtwcxB5
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Biker Jeans Kvinder Isoleret M Garcia Jacket Int APqwxv fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Royal Robbins Force Robbins Royal Gail's Trench Force Trench Gail's PC7qw

Send this to friend