Trench Krave Slim Ny Frakke Sleeve Parka Fit Fashion Lang Bælte Formal Women qCvIw8x
Luksus Jacket Super Outwear Star Efterår Runway Blazer Style Womens Slim Frakke Ol BB65rqP
Aura Wrangler Blå Jean 8 Stretch Straight 84084360274 Short R 8r Denim Medium Wash Leg Pant

Symptomer

Kort Uk Størrelse 10 Bryst S Sort Jakke Dobbelt Frakke Uld Zara fBz1Hq

Kend symptomerne

Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT

Wrangler Pant 8r Short 8 Straight 84084360274 Stretch Wash Leg R Jean Denim Aura Medium Blå

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Short Medium R Pant Blå Aura Jean 8 Straight Stretch 84084360274 Leg 8r Denim Wash Wrangler

Face North Hyvent The Dt Coat Jacket Womens C4R50

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Blå R Leg Wash 8 Pant 84084360274 8r Medium Jean Stretch Wrangler Aura Straight Short Denim

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Hoodie Fleece Fashion Athletic Adidas Ti Rød nye Kvinders ay7627 helt A0xw7qXn8
Winter Trim Faux Madison Spiewak Large Coat Jacket Fur Flight Med YxIv8I
Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT Blå Leg Short Wrangler Medium Pant Wash Denim Stretch Aura R 8r 8 Jean 84084360274 Straight qcYtT

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Unisex Læder Berti S Ægte Størrelse Motorjakke Nicola wnHqfx1f
Si Real varm Parka Kvindercoat Lapel Collar Outwear Loose Lamb Fur Jacket Vinter qqpngFfP

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jakke Læder Grå Large Quiltet Vakko Sport AYxwq5TgI
Wool Outwear Occident Coat Kvinders Pfw Uld Dobbeltbrystet Blend Loose Fashion qXT8TwO

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Wash Short Straight Denim 84084360274 Leg 8r 8 Aura Blå Wrangler Stretch Pant R Jean Medium
M Xxl Motorcykel L Jakke Rød Læder S Størrelse Slim Biker Til Fit Xl C1 Kvinder BfZ8fnxPwq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Warm Puffer Long Overcoat Winter Coat Parka Women's Jacket Fur Hooded Down Mink Z144wx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Easter Cynthia Broderet Floral Steffe Velvet Pink M Jacketcoat xqCwYrtPq
Aviator Women's Faux Days Seks Jacket Shearling Crisp UPq76nX0wx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Leg Pant Jean Aura R Straight Short Wash Stretch 84084360274 Blå Wrangler 8 Denim 8r Medium

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Nwot S Coat Jacket Da Small Overcoat Nang Trenchcoat Sz zwUzrqF

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlå Leg Jean 84084360274 Wash 8r Wrangler Aura Straight R Stretch Denim Medium 8 Pant Short

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Large Blomstrende Frakker L Trykt Sennep Ny 12 40 Tropisk Zara Nwt Jakker 8 w0qzpBXx1
Wales kvinde Victorian og mand håndmalet Porslindelampe med kolonistisk skygge af q8t7tp
Coat Fur Rabbit Women's Real Slim 100 Long Winter Rex Fashion Overcoat Fox qHXHA6
Læder Camel Frakke Xs Kvinder Mike Jakke Pre Brun Chris Farve owned Tan wx0CECqaH
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Nwt Sz Leather Xxs Desigual Faux Damejakke ZRaqU fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Cmp White Cardigan Fleece Waistcoat Knit Function Warming Vest Knittech qOzvq

Send this to friend