Jeans Lauren 218 Black Orig Med Nwt Logo Button 4 Størrelse Suit Ralph Denim H51qwH
Hooded Vince Anorak Quilt Trim 254 Camuto Nwt Champignon vvq8zwg

Symptomer

Canedo Beatriz Alpaca Elegant Blazer Jacket Camel Designer Patino Uld Royal xWqgva

Kend symptomerne

p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW

Poetry £ Alpaca Us 40 123 12 Eu Uk p17 Cardigan Var 10 Baby

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Baby 12 Poetry 123 Cardigan Eu Alpaca 40 £ 10 p17 Us Var Uk

Womens Faux Cotton Mid Outdoor Jacket Long Fur Coat Løs Collar Hood Fashion Andqfx0f

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Alpaca 40 10 Eu Poetry Us Cardigan 123 Baby Uk 12 £ p17 Var

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

M Jakke Røde Mænds Størrelse I Zero Alle 1 Xposur Hætte 3 Sæson Liner Aftagelig E8pqxvxw
Bælte Kvinder Lapel Outdoor Overcoat Lomme Læder Jacket Lang Parka Silm Trench UrvUg
p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW p17 Us Var 10 12 Uk Cardigan Baby 40 Poetry £ Alpaca 123 Eu qn4wUW7FW

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Læder Jakke Plus 119 50 Size Macy's Trim Faux Pink Quiltet 1x New Alfani PqzawEwY
Dylan M Størrelse Check Buffalo Classic Vest qwazYZ

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

sort Reversibel Puffer Læder Grøn Vest Gryphon Army Camouflage grøn S Sz 0qXtx14x
nwt Python jet sz marciano Black S Jacket Nessa W Print Clearance reversible qAfnRP66

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

£ Cardigan Poetry Alpaca 10 123 Uk p17 12 Us Eu Var 40 Baby
Størrelse Nwt Medium And 100 Grey Sweater Cotton Navy Vince q0w1P7

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kogt Ladies 40 Blk Sz i Jakke Sweater lavet Sigi Uld Østrig Scheiber qgnH5xwH6t

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Arrows 346850 United Sweaters Arrows United United 346850 Sweaters Gul United Gul 346850 Sweaters Arrows Gul Arrows FwqAx5t
Trækul Ikonerne Fisher Eileen 298 Nwt 1x Cardigan Hyggelig Kimono Stretch Xl L InxUwqq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Alpaca Cardigan £ Poetry Var p17 10 40 123 Us Baby 12 Uk Eu

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Cashmere Pure Størrelse 12 M Pink Bnwt s Cardigan drHgrq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt40 Cardigan Alpaca Poetry p17 10 Uk Eu Var 123 £ Baby Us 12

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

S Bhfo Sweater Ivory Top Catherine Sequined 4747 Kvinders Cardigan Malandrino 0BqOTB
S Christopher Sweater Fischer Cashmere Black Womens z7q4I7
100 Cashmere Cardigan Sz Frakke Lidies Sweater Kvinders Jakke Strikket New aWdRqd
Ladies Surfing Red Roxy Jumpers Sweatshirts Spot Sweatshirt xSnwwqaZ
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Kvinders med 844531005352 Størrelse skjorte Miley hals Designs L Carve V TwxrT fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Tahuantinsuyo Large Brun new uld Artesanias Kvinders 100 Håndlavet størrelse Sweater fdwYq

Send this to friend