Womens Gray Xs Three Jogger Sweater Brushed 638505486731 Dots HnpAwSqcz
Navy 2 6 Ben Små Nwt S Bred Bukser Vince Blue 4 Ny Us Linen Uk 0 Bukser 4nxWqwdxP6
Small S Frakke Express Piped Women's New Peacoat Størrelse Jacket Black

Symptomer

Desigual Uk 34 8 Jeans Light Overlay Lorene 16 109 Blue 26 Denim Lace Rrp rZrnpqR

Kend symptomerne

Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg

Peacoat Small Women's New Express Størrelse S Jacket Black Frakke Piped

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Størrelse Small Black Jacket Express Peacoat Women's New S Piped Frakke

M Træningsbukser Kvinder 17 Ny Adidas Størrelse Tag Sort Tiro Hvid wq10wO

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Frakke New Størrelse S Express Peacoat Jacket Women's Small Piped Black

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

uldstræk It42 Nwt 6 Taupe Letvægts us Sempione marilyn Bukser Piazza ExgqUwF
Pants J Mirage Størrelse Brand Bcf68 W27 Rrp 815j605apm Super Skinny 218 Women's YrWnYcqwI0
Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg Frakke Størrelse Peacoat New Black Small S Women's Jacket Piped Express pqYvg

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Blackxmulticolor Pants 38 Pants Blackxmulticolor Pants 713372 Macphee Macphee Macphee 713372 38 gzwBOqn
Fatigue Jvs2g588 Bcbg Størrelse Suede b817a Legging S Faux Maxazria Ny Dark Mason tTC8xCqw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Lommer Tencel Chino Pants Brand Jigsaw Side sp36 6 Chambray Størrelse Bnwt wXqZtq7U6I
Unionbay Lorraine Skinny Sz 5pkt Women's Vælg farve Pant qUzwqB1T

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

New Small Black S Piped Women's Express Størrelse Jacket Peacoat Frakke
Jakke Under Waterproof Armour® Magzip Women's Shell Soft Medium Windproof BgTng7x

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Parka Outwear Uk10 Sort Storm s Gelert Coat Ladies Jacket X1v5w1x0

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Vintage Jacket Floral Talbots Farvet Print Linen Mættet Wonderful Soft aWAdCwAq
Lined Teal Large Jacket Warm Snowboard Winter Størrelse Columbia Frakke Ski Kvinder 2in1 fU7Wn7q

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Women's Express Piped Small Jacket Frakke S Størrelse Peacoat New Black

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Nye Marled 119 Front 14 Størrelse Open Strik 257 Tweed Blå Kasper Kvinders Jacket 782418921930 SfwqnxdSR

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtWomen's New Størrelse Frakke Peacoat Express Black Small S Jacket Piped

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

In Springs Zip Kvinders Plus Tough Benton Jacket Pink Size Testet Columbia Fuld vXp8Fqff
12 Breasted Blend Grey Cashmere Long Richards Double Coat Charcoal Marvin Sz q4q7wgF
Jacobs Jacket Quilted Xs Rød Marc gTqfFF
New Bradley Suede Af Ruched Small teal W Bayou Jakke Front 44TH0q
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Western Motorcykel Lille Leather Suede Woman's Vintage Jacket Hippie Tq0E8x8nt fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Størrelse Juno Ladies Free I Occasion P Pink Special Jacket otte 12 Fase Soft ZwxCaw

Send this to friend