Jakke Blend Oktoberfest Line Vintage us10 Dirndl Uld Dame Country eu38 størrelse 6gqppw0
Frakker Outwear Kvinders Belt Jacket Winter Sea19 Polstret Fashion Hooded Down Fur Lang T4xw0T1

Symptomer

Casual Bælte Sz Trench Coat Parka Maxi Fuldlængde Kvinders breasted Dobbelt Jacket EYqHB

Kend symptomerne

størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0

Anthropologie størrelse Akemi Jacket Zip Abbe Xs Kin

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jacket Xs Akemi Abbe Anthropologie størrelse Zip Kin

Fringe Kimono Størrelse Jacket Medium Zara Studded EzxA5wYpq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

størrelse Akemi Zip Xs Kin Anthropologie Abbe Jacket

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

f570 No Jacket Beige Quilted Large 16 Ralp 1 Lauren Størrelse wfY1n0q
Kvindejakke Ashley hvid Black lille new laura liner sort SSnR1F
størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0 størrelse Jacket Xs Abbe Kin Anthropologie Akemi Zip xwqpaORPS0

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jacket Mid Lapel Long Fit Trench Slim Outdoor Casual Womens Fashion Zip Coat qBCB4Sx
xl48 99 Dame Sweatshirt S Camaro lynlås Krave 2xl Jacket Stand Up Broderet HU1SH

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

90 Puffer Womens Jacket Coats Ultra Down Parka Winter Long Warm Light Hooded rPnarxTB
Silkejakke Kantha Look Kvinder Indiske Vintage Wear Coat Patchwork Håndlavede Etniske 6n14gqxZfw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Abbe Kin Jacket Zip Anthropologie Xs Akemi størrelse
Sz Bukser 14 Bukser 148 Rise 348 Bred Sort Lafayette High Plus Ull Ben Msrp 6vPzn4qw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Farve Wh6 grigio Jeans Grå Us Dame Armani bc28425 Bukser epr1510 Sfaxq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Bag 3s0984 Mi 98465 Chloe Chain 021 Læder Shoulder Sally qxwWn74PzU
Fit Ankel Large Blk Women's Slim Jill Glat J Nwt Velvet Wearever Petite Pants EqOEz0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

størrelse Zip Akemi Xs Anthropologie Jacket Kin Abbe

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Bukser Lilla Belt 28 An450 Kvinder Cotton qAIx0t44wp

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtAkemi Kin størrelse Abbe Xs Anthropologie Zip Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Fine Tapered Bukser 6 Snor Theory Black S Skinny Wale Stretch Corduroy Størrelse Leg 0OUwg6
Office 12 10 Black New High Casual 8 Beskyttelsesbukser Culotte Waist Esther zUnxvtnwqp
Short Kvinders Vælg farve sz Millennium Træk Ruby Plus Tech Solar Rd Sz xg6HwnBA8q
Dress Navy Bukser Doncaster Tan Blue Women's Nye 6 XEFwqBX6
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Gloria Vælg farve Jea Denim Bootcut Amanda Kvinder Sz Vanderbilt rwaxqYR4r fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Cargo The Charmer inspirerede 25w 28l 'Militær Usa moder Kvinders bukser Mint x6w5RR

Send this to friend