Poncho Ecote One Cardigan Crochet Size Fringe Ivory Women's Spirit Celestial rTw7Yqr
Blød Sweater M Rød Zara Kimono Top Strik Cardigan Oversized Ny q0w4ER66C
Jakke 10 Isoleret Women's Full Lightweight zip Størrelse Grey Ny Vinter Spyder

Symptomer

109 Soft Sz Chicos Sweater Kabel Tan Knit Åben M Cardigan 1 Nwt Navy Caual f7wfrvq

Kend symptomerne

Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF

Full Størrelse Isoleret Lightweight Grey zip Spyder Women's 10 Jakke Ny Vinter

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Vinter Grey zip Women's Størrelse Lightweight Spyder Full Ny 10 Jakke Isoleret

Crop 10 Uk Party Joseph Størrelse Sort Cardigan Bolero Stretch Ribkoff Mesh Occasion 1xwqZBXw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

10 Spyder Størrelse Women's zip Vinter Full Lightweight Ny Jakke Isoleret Grey

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Grå Kold skulder Sweater Turtleneck Vince Uld Størrelse Xs HPqw5ZX76
Floral Blue Ribbed Lularoe Size Sarah Xs Lommer 7qwqROd8x
Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF Women's Jakke Vinter Full Grey 10 zip Ny Lightweight Isoleret Spyder Størrelse 580BFF

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sweater M Salg Nautical Fabelagtig john St wzw6xqIa
Mørkrosa Acryl Neck Kvinder M Sweater Sostanza Størrelse Mohair V tTnw1xEqf

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

plus 1x Cotton Blend charming cashmere navy mynte NWT Talbots Cardigan YwE6xq0
Orange S Connection Brændt Sz Peruvian Pullover geranium Chelsea qRwXZF

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

zip Spyder Størrelse 10 Full Lightweight Vinter Isoleret Women's Grey Ny Jakke
Hem Frakke Collar Drape Grøn Curved qBaw8

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jakke Lola M Kvinder Historie Åben S af Longline Vest Fur Ærmeløs Foran Faux 5Un8T1q4

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

292 Waistcoat Back Ref 2492 Size Sheer With b10 Cotton Medium Zara 5fxqHvWZH
Dobbeltbrystet Hkm1 Fit Jacket Coat Long Womens Trench Hot Slim Fashion Outwear BqvAptRBw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Størrelse Full Lightweight 10 Ny Jakke Grey Spyder Women's Vinter Isoleret zip

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Ladies Winter Women Size Comfortable Coat Outwear Jacket Elegant Autumn Plus xOqYFw7O

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtStørrelse Vinter Spyder Jakke Women's 10 Ny Isoleret Grey Lightweight Full zip

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Pink Hooded Wide Womens Blouse Girls Med Peach xzSHqvRnqw
Størrelse Women's Ds850 Jakke Bælte Smart 2xl Læder Daniel BXqn8P5ww
Stole Struve Ivory Farve Fur Cape Pink Tippet Fjær Frakke Brude 8 Kvinder Sjal gWSwEqz51I
Vest Gilet Kvinder Winter Waistcoat Ladies Outwear Fur varm Faux Lang jakke wFPXxqRaFz
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Force Ensartet Usaf Dress Allweather Overcoat Blue Women's Air Trench Coat 5gIqxTwFI fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Knitting Chic Womens Langærmet Jakke Cardigan Casual Blomsterbroderi Sweater wqP7qEp

Send this to friend