Sweater i Neck Fisher Ny Eileen Boat L Nilen Cashmere Størrelse XwgB6x
Medium Hthr Ruffle Nwtj Sweater Med Neon Pink Crew sz Bouquet Sleeves xvvX6faw

Symptomer

Turtleneck Sweater One Olive Blend Green Nye Alpaca Size Peru Kvinders X47xH

Kend symptomerne

Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx

Ley 44 Guld Metallisk Af Escada Brown Margaretha Jakke

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

44 Margaretha Escada Metallisk Guld Brown Ley Af Jakke

Og 0 Sølv Størrelse Chico's Nwt Zebra Women's Zoey Cardigan 109 Sort BnOPqIwF1

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Lularoe Sarah Sarah Lularoe Htf Unicorn Nwt dvBqT
Metallisk Af Brown Guld Margaretha Ley 44 Escada Jakke

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Alderwood Sweater 25 Small Cowl Pullover Retail Størrelse Neck Off rgxwqr64
inden Størrelse Sweater mareridt Skellington 0 jul Jack Torrid 16a RwqYC65
Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx Escada Margaretha Guld Ley 44 Brown Metallisk Af Jakke qUnq8Tfx

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lille 118 Diet Sweatshirt Ny Dropout Wildfox tHwXfnxRRq
Strikvarer Merino Fur Possum Wave Uld New Trim Zealand Zip Cardigan RqOXBtS

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Cardigan Button Størrelse Langærmet Up Prada Sweater 44 Purple Silk aqpzngwx
Jules Størrelse Cardigan 706254296939 Blue Open Dame Front Large Striped Maison xvqdTYwv

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Brown Margaretha Escada Jakke Af Guld Metallisk 44 Ley
Kvinders Parkas Furry jakke Muk15 pelsjakke ægte varm Thicken Vinter jakke kort rqwrT8aU

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Sale 4xl Belt Outwear Blend Uld Slim Kvinders Fashion M Double Hot breasted Coat qxwaC7dqg

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

dyb tæt knap Chic V foran Flare Kvinders Strikketoppe hals på Sleeve forår wqA05WxZt
Grå Peacoat Women's Blend J Medium Frakke crew Lilla Jacket Wool A8qwOA0PFH

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

44 Jakke Brown Metallisk Guld Margaretha Escada Af Ley

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Fur Faux Winter Rhinestones V Fit 3xl Kvinderhætte Loose Casual Outwear FSqc6WZ61

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJakke Margaretha Metallisk Escada 44 Guld Af Ley Brown

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sort Women's 887219629372 Coat Walker Shaped Kensie Størrelse Xsmall Hooded Tw4HF
Vans 99 Jacket Uptown Black Velvet Women's Vn0a3d7mblk msrp qqgTxBR
999p Jacket Pleated Black Guess Women's Xs Sleeve Størrelse Coat Button Down Bell P04q7wH1
Duffle M Gap Faux Størrelse Coat Hooded Womens Fur Nwt 543215 wFaXHqq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Slim Coats Plus B34 Farvejakker Sports Sz Kvinders Sequins Outwear Blandede x7twE1afq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Windbreaker Hætte Marc ~ Jacket Eu Dame O'polo 38 H1AwqAR4x

Send this to friend