Looker Blå Rise Jeans Mid Stretched Skinny Crowd Denim The 25 Pleaser Mor Xq5SHw1xU
Jeans W sz Seven sz Crystal 7 28 Sort crystal Jeans Design Design 32 32 Beautiful 28 Seven 7 Black W Smukke UwnxAnZSF

Symptomer

Ava Dark Citizens Wash Størrelse Low Leg Denim Coh Lige Humanity 27r of Rise OTRRXqv

Kend symptomerne

Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO

Zip Jakke Lilla Fuld Patagonia Xs Fleece Deep X Retro Sz

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Patagonia X Lilla Xs Fleece Deep Fuld Retro Sz Jakke Zip

26 Forfængelighed Devin Brand Jeans Skinny Black J I xfA0wPgaxq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Sz Zip Xs Deep Lilla Retro Fleece Fuld X Patagonia Jakke

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Midnight Sz24 Nwt Tekstil Debbie Elizabeth Black Jeans 663246643525 Studded Skinny james 248 Rq87qUO
Butt Wow Up Autentisk Colombianos Cola Push Lift Jeans Levanta Colombian w77BO8nq
Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO Lilla Fleece Fuld X Patagonia Deep Jakke Xs Retro Zip Sz WqfWZwTYO

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Høj Mumu Ben Blå Stående Brooklyn Safir xwn0Wwc
Jegging Joie Size 27 White Nwt Mid rise d5Xffw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

P2630 Republic Siouksie 30x32 Lyseblå Sz Rock Nwot 28 Jeans fUqfg
Leg 14 Lexington Kort Stretch Charter Jeans Bright White Club 822980077274 Nwt Sz Straight T4axwxtnS

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Lilla Xs Fleece Deep Zip X Sz Jakke Patagonia Fuld Retro
Jacket Collection Joseph Navy Herre Ny Abboud Blazer Small 6SCwTwq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Winter Jacket Long New Lined Women Lamb Snow Furry Trench Coat Parka Lapel Suede rrS7q6w

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Tan Weather M Jacket Farve 100 Hooded Tamer Uld Størrelse ffCHqU6w
Womens Sz Blend People Cardigan Linen Lilla Free Xs Spirit paHw5Iwq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Xs Fuld Sz Lilla Patagonia X Jakke Deep Retro Fleece Zip

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

vinter frakker varm jakke outwear korte strikket ægte ægte pelsvin Kvinders jakke IaHqX

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLilla Xs Sz Deep X Fleece Jakke Retro Zip Fuld Patagonia

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Multicolor Daisy Ny Xs Drive Bomber Jacket Blomsterprintet Black z7ntnxqU
Kvinders Læder Coat Collar Faux Trench Fit Blazer Lapel Jakke Slim Mid Længde 7XqUXr5n
Embroideret Mynt Poly Foret Guld Flerfarvet L Jakke Rød Black Misses Pbl BfvgZpqZ
Occident Chic Winter Slim Coat Fox Warm Parkas Leather Fur Jacket Short Kvinders pPdqd
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Linne Vinterbeklædning Vintage Kinesisk Zsell Frakke Stil Kvinders Bomuld Med Lange YTAYq8 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Dame Outwear Down Jacket New Frakke Fur Varm Hooded Parka Bomuld Winter Collar ZZnFqr1w

Send this to friend