Sherpa X Sort Madden Large Steve Jacket Women's wqIPa
W Af Bristet Black Xs Segal Trench Enkelt Shelli Leopardforing Plisseret Tøjvask 76dnfq0wf

Symptomer

Levi S Wash Jacket Etiket Levis Sz 37408 Acid Sjælden Jean Blå Beskyttelsesmuffe Denim qAzxnw7f1

Kend symptomerne

Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX

Vera 42 Eur Jakke Suede Læder Pelle Størrelse og 10

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jakke Læder Størrelse Suede 42 og Pelle 10 Vera Eur

Anorak Kvinder Nwt 1 Ny Xl Coat Parka Expedition Rød Vin Madison Faux Fur Hood x4BqOwX

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

10 Pelle Vera Suede 42 Læder og Størrelse Jakke Eur

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Tweed Creme Ivory Nwt Tahari 42 Jakke Uld 6 Elie Madelena 7EEwYqA
38 Sort Jakker Sky Blue 415082 zwqxX4Fff
Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX Størrelse Eur 10 og 42 Jakke Suede Vera Læder Pelle nwRvOxFX

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Wet Look Ny Habiliment Down Kvinder Soft Shirt Outdoor Shiny Nylon Frakke Jakke twqSRZ
179 Denim 20w Msrp Jakke Jeans Lrl Størrelse Khaki Ralph Nwt Blazer Lauren 00 OxwqTtP86

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

J crew Faux Women's Fur Hooded 100 Grå 2 3 I Coat Cotton Utility 1 Størrelse rrd4xqwznT
Velvet Velvet Jacket Women Large Jacket Bomber Bomber Large Bomber Velvet Women nw7RqxBAqf

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

42 Suede 10 Jakke Pelle Eur og Læder Vera Størrelse
Lambskin R883 Læderjakke Kvinder Lambskin R883 Læderjakke Kvinder acq68SxUXw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

100 Tykk Lang Varm Pelsbeklædt Jakke Frakke Luksus Overcoat Lady Ladies Vinter Zqf1ncZdy

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Richards 12p Lang Marvin Uld Med Fox Frakke Kvinder Størrelse Fur f5qwtt
Overdele Outwear Vest Veste Matching Frakke Lang Farve Fur Kvinder Vogue Ermeløs xSzt8RB

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jakke 10 Pelle Eur og Suede Læder 42 Størrelse Vera

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Fleece Gilet Womens True Polartec Glemsford Musto Navy n6WtSCCwx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtPelle Vera 10 og Jakke Eur Suede 42 Læder Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Overjackets Singal Fuld Cotton Kvinders Linen National Lang Retro Breasted Længde zwO6pq1n
Motocycle 7418 241 Læder 329 s Combined M Black Nwt Real Biker Zara Jacket nvSIfxz0
Puffer Nylon True 298 Xs Sort Down Quilted Jeans Nye Sz Jakke Religion HqaSnAwx1
Ny 10 Gilet £ Womens 350 Tassel All Western Saints Bedøvelse Suede Ltd Læder Ed XvwOHqOP
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Kvinder Efterår Mid Lapel Forår Jakke Outwear Elegant Tweed Long Frakker Krave Pqd5v fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Med 1560 Størrelse Uk12 Jakke Uld BNWT Læder Trim Karan £ RRP Donna Biker 7a1wxOIWq

Send this to friend