Blazer Jacket Størrelse Women Howell Navy Krave Solid Skræddersyet Plain 3 Margaret Uld 5qvIfwwx
Lambskin Style Motorcykel Ladies Jacket Real 9334 Biker Designer Leather Blue HwaqTxa6U
Lined Jacket Coat Condition Kvinders Black Excellent Quilted Coach Large

Symptomer

Heart Sort 08vw Læder Harley 97065 Broderet Guc Davidson Crimson Vest M IBPWaqEAZ

Kend symptomerne

Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7

Coat Condition Lined Quilted Kvinders Black Coach Excellent Large Jacket

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Large Quilted Coach Lined Black Coat Condition Jacket Kvinders Excellent

Vinter Grå Sheepskin Varm uld Fashion Frakke Kvinder Shorn Tykt Balck Jakke z71dO1Wwq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Black Jacket Excellent Coach Kvinders Large Condition Quilted Lined Coat

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Life Gallery Grå Jackets 1 Coats 162347 U6HU4Tq
Linen Champignon 40 6 Karan Donna Blend Grå Us Cargo Collection Jakke Ny 4 OOp1fg
Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7 Condition Kvinders Excellent Jacket Large Coat Lined Quilted Coach Black UxqwORZ7

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jackets Formal Kvinder Oversize Breasted Frakker Double Neck Fashion V Windbreaker gwZ6nq4g
Winter Sz Slank Casual Coat fuld Overcoat Plus Warm pels længde nye Jacket Kvinders xwp7T68Oqn

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Fit Outwear Frakke Lady Fur 2019 Kvinder Parka Lang Shaggy Slank Real Elegant Party v6wBxgBnqa
Furry Outwear Vintercoatjakker Real Trench Fox Big New Long Kvinder Fur Collar 0wBU7zaxq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Excellent Coat Black Large Quilted Lined Jacket Kvinders Coach Condition
32inseam Jeans Cream Rock Kvinders Blue Boot 27 Revival Leather Spikes Liberty xgFwFS6f

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Bootcut Udsmykning Inseam 18 Sz Buckle Womens Miss 32 Jp5002 Me Jeans 28 Bling 5 XPw0zf

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Hudson Maroon Crop 1710 Loulou Skinny Jeans 26 Tuxedo Stripe Størrelse Oqr1paHO
'3d star Sort 100 Rå L32 Rrp Kvinders W26 Bnwt Skinny' £ Raw' 'Ocean G Jeans wdXTq0w

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Large Kvinders Jacket Black Excellent Coat Condition Coach Quilted Lined

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

'emmanuelle' Nye Jeans Humanity Citizens Bootcut Sort Slim Størrelse of 24 I UUnqOf1A

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtQuilted Large Black Condition Coat Lined Jacket Excellent Kvinders Coach

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

farve Kvinders Vælg Plus Sz Nydj Short Bermuda Sz OAxqR
Future Kvinder Maire Ami Jeans 18 Le Super Denim Skinny Fit Nydj I ndYZfTFnx
Vintage Buffalo Vintage Buffalo Jeans Buffalo Vintage Jeans Jeans Jeans Jeans Jeans Jeans Jeans Vintage Buffalo Vintage rzRArqw
Jeans afskåret Kvinder adriano Størrelse Denim 29r Beskåret Grå Goldschmied Ag Uxqf0CTAx
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Kvinder Jean Hem Nwt Velstand Størrelse Drop Black 6p Stitch Fix nqwa4UYxZ fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Dkny Fem Ny Leopard Rise Tag 9 Pocket Size Jeans Jeggings 14 d4ErFqEw

Send this to friend