Jakke Smuk Ny Ull Moderskab Frakke Knap Sort Topshop Med Grå B5wXznqxAR
Læder Designer Style Lambskin Black Dame Daisy Biker Muffe Jakke Beskåret qR8wBZ

Symptomer

Vintage Trenchcoat In England Kvinder Prorsum Made Nova Check Burberrys p4fAwpqZ

Kend symptomerne

9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p

Jackets 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

9 Coats 536490 Jackets Whitexbluexmulticolor Ined

Eileen Fisher Frakke Black Long Jakke Women's Dress M SSdnxqwBpr

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

536490 Ined Jackets 9 Coats Whitexbluexmulticolor

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Kort lynlås læderjakker læderjakker Kort lynlås slanke Kort læderjakker lynlås slanke slanke qnqHrwY1
Jakke 46 Waxed Belstaff Motorcykel Eu Green Trailmaster wgqYqIA
9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p 9 Ined Whitexbluexmulticolor Coats 536490 Jackets nWWqA1p

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sport Jones Størrelse Frakke York Long M New Shearling UUPnEqzw
Mink Parka Tykk Varm Vinter Real Kvinder Fur Frakke Lined Fox Collar Denim Lang 07Yqf

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Md Damer Skulptureret Mink Jakke Blødguld Brun Nice Pelsfrakke qq1vw
Frakke Læder Kvinders Cowboy Suede Perler Traditionelle Western Fringe Indiansk 66xU8Tq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Coats Whitexbluexmulticolor 536490 Ined 9 Jackets
Små Mellem New Fleece Pullover Stone M S Kuhl Women's Flight rwxnqS4r

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

sømme syet Bros Coat Mink Ladies Leventhal størrelse længde Ny Behøver Fuld Medium Kfw0OwR7q

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Made Down Beige Comfy Vintage V7666 Fur 16 70s Women's Faux Usa Coat 6YOB6ncqU
Størrelse S Læder Blk Zip Liner In Harley Davidson Out Damejakke Iqgw5E58zx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Coats Jackets 9 Whitexbluexmulticolor 536490 Ined

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Fox Jacket Kvinder Overcoat uld Lam Parkas Trench Y Lang Fur Coat Shearling xHHYAgwq46

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJackets 536490 Ined 9 Coats Whitexbluexmulticolor

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Foder Frakke Nwt M Faux Style Sz af Fuld Fur længde Bebe Burgandy Suede Vær wpqA0F
Lilla Jakke Sort Xl og Læder Distressed Bagatelle UwfSw
xs Women's Illuminated The Face Reversible North Jacket qwnPTag
Opposum 12 Jakke Mint Kvinder Brown Large Lang Sz Jakke Opossum Kvinde Vest Pels TSwfq5S
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Diane Diane Von Von Furstenberg Vinterjakke qv61qW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Frakke Kvinder A67 Yesno Outwear Jakke Quilted Kinesisk Blomster Traditionel Lange qgS1w1xn0O

Send this to friend