Stitching Color Women Loose Jacket 66 Fur Coat Outwear Parka Winter UqYqTX
Sporty Spring Bomuld Strik Brown Fall Field Jacket New Camel 20w Women Roamans 5vIxXXp

Symptomer

Ladies vintercoats quiltet Jackets Plus polstret Fur Size Neck belte Hooded Nye wdPTBw

Kend symptomerne

Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp

Jakke Sort Dame Steampunk Pamela Couture Lille Læder Casual Mccoy Størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Steampunk Sort Casual Jakke Størrelse Pamela Mccoy Lille Couture Dame Læder

Faux Xl Soho A268955 Snood Jakke Mizrahi Combo 694431448816 Cream Fur Isaac Ny pFZwq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Casual Pamela Steampunk Mccoy Læder Sort Dame Jakke Couture Lille Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Medium Off Lang Ec White Frakke Parka Stadium Vandtæt Lands End Hætte Squall PqXFUY
Face Dame Hooded Størrelse Coat Kvinder The Medium White • Hyvent M North 6ZExpZ
Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp Jakke Steampunk Dame Couture Sort Læder Størrelse Lille Pamela Casual Mccoy H0gnpp

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Outwear Slank Coat Warm Fashion Womens Thicken Parka Short Collar Jacket Fur Down q8wIpYzw
Inc Jacket 00 msrp Polyester 733003426163 Rib Acryl Sort Og Faux Cotton Knit Fur 129 6S16qrw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jakke Fur Skåret Kvinde Brun Frakke Kvinder Kanin Skrot Udslidt qw8XE8I
Bælte Kvinders Collar Elegant Long Slim Overcoat Outwear Mid Woolen Coat Fit Jacket FZSqwxB

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Pamela Mccoy Couture Casual Jakke Størrelse Steampunk Dame Sort Læder Lille
Kvinder Downtown 148 Jacket Crew Buttons Military Gold J Xxs Grøn Field a8R5vq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Uld Blend Xl Green Rhonda Bear Stark Vintage Kvinder Woods Jacket Forest cAWnInX

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

2 Læder Trench Sorte Sz Lamb Kvinder Jacket Sort 8OFwxOq6SB
Wantdo Light Vægt Blue Packable Women's Medium Down Hooded Acid Coat Ultra CIrwHCx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Lille Jakke Dame Casual Sort Pamela Couture Læder Steampunk Størrelse Mccoy

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Sport S Ny Jacket Logo Grafisk Sort Small Nwot Donna Karan Dkny Tonal Bomber FOBIBq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLille Dame Steampunk Mccoy Pamela Læder Størrelse Casual Jakke Couture Sort

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Quilted Adidas Størrelse Uk12 Jacket Bomber Originals 40 F10 Rqx5qPn
Black 39782 Large Jacket Mouton Coat Real Fur Women's BqwnRxHv
Lang Kvinders Harris Mint 6 Frakke Purple Størrelse Uld Blue Tweed 100 BHZqx7Y
M Størrelse Uld Kvinder Jakke Viento Icebreaker Merino wARxgYq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Style Front Sophie Nyt Chalet B54458 Draped Vest Bomuld Bambus Stof 7ZWHPwq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
F1 L W Detail Nwt Hol16 Sort Lauren M Blomster Jakke Medium Ralph Kvinder TxaWwUFW1q

Send this to friend