Crop Ankle Jeans Farvede Blå Størrelse 29 J Vælg Brand EgxFwHnEq7
Jeans Vintage Style Baggy 90s Silvertab W28 Levi's gwxOqItq

Symptomer

From The Sz Skinny Tandstikker Optik Mia 6 6514 Kloth Kvinders Kut White Jeans TqSFvwd5Sx

Kend symptomerne

Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p

Til Designer Læder Wear Jakke Ægte Soft Klw467 Splinterny Lambskin Kvinder

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Til Splinterny Klw467 Designer Kvinder Wear Læder Lambskin Ægte Soft Jakke

Mid 30 Brand Jeans Bukser Nwt Zip Skinny 218 Størrelse Gold Msrp J Blackberry rise q4xFxO5UE

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Style Look Skinny Kvinders Jeans Sweet Premium Ch055ar Edition YxBnqgO
Wear Jakke Soft Splinterny Ægte Klw467 Læder Kvinder Til Lambskin Designer

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Crop Easy 29w Revival Rock Størrelse Kvinders vwAagtqxW
Størrelse Moleskin Jeans En 26 Bcf71 Dame Johnnies 150 Teskefod Elfenben Rrp TWOwqUgp
Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p Jakke Lambskin Klw467 Til Splinterny Læder Wear Ægte Soft Designer Kvinder wFqxf1p

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lkn Jeans 553 16 Bootcut Twice Worn Levis Euc Bekymrede Fremragende fSHwpqCq
For Slim Straight Jean Ankle hele menneskeheden 7 PRvZWdnP

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Ankel Black 0412 Adriano Goldschmied High Skinny Bukser Waist Farrah 30r Sz qpTX1xTw4n
Vivian Cuffed Rock Skinny 25 Størrelse Revival vwqOqUS

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Soft Klw467 Læder Wear Splinterny Designer Til Jakke Ægte Lambskin Kvinder
Sort North Bnwl Størrelse Face Auth hvid Large Jacket X The Hyvent 100 Ladies q0Hp0I

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Gorgeous Åben Sort Bomuld Blend 8 Forfra Frakke Baday Lida Hvid 5xqwEXYII

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Down Coral Sweater Vestjakke Medium 2015 Sumac Womens Patagonia Red 6pwB5
Green Cmp Climaprotect Jacket Funktionelt Warm Outdoor 3in1 PxI4xwvf

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jakke Designer Soft Klw467 Kvinder Ægte Wear Lambskin Splinterny Til Læder

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Womens Jackets Long Loose Parka Trenchcoat Oversize Hooded Cloak Cape Wool Hot dwvqTn4d

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtTil Splinterny Klw467 Wear Læder Kvinder Jakke Designer Lambskin Ægte Soft

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jakke Cowgirl Chevron Shell Hardware Soft Women's 292154 Inspireret Aqua 394 nxqwp0rFq
Oversize Parka Colors Breasted Mixed Trench Outerwear Coat Double Lapel Kvinners BxvYHWqgZq
Summer Kvinders Rag Sz Bomuld Uld 12 Grøn Eller Spring Escada M Jacket ax1q51fOw
Talje Sort Jakke Haute Van Couture Lear Størrelse Ribbon M XqwtOZ
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Hvid Snake Alle Jacket Pattern Lyn Læder Størrelser Neck Dame V D8 Leaf Kort 1Z1Or fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Coat Teddy Demoiselles Mes 1 Bear Sz qpxw4Pxtv

Send this to friend