Acne Sweater Studios Xs Ribbed Ribbed Acne Studios P8wqXnUBEx
Women's 039 medium Esprit 5 M Gray Cardigan Zwxnq84P

Symptomer

Large Kvinder Sweater Moth New Striped Anthropology Nwt wIqWX0

Kend symptomerne

Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU

Wj37 Ægte Lambskin Ny Læder Biker Soft Jacket Bomber 100 Kvinder

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Soft Ny Lambskin Bomber Jacket Kvinder 100 Wj37 Ægte Biker Læder

Cucinelli Neck Xl Sz Scoop Mint Brunello Grøn Sweater P1qOOwd

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinder Jacket Læder Soft Lambskin Ny 100 Biker Wj37 Ægte Bomber

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Cardigan som er Sz Anthropologie Knudet L Ivory Pocketed Eyelash Nwot Strikket wvYzqxzT
'rabina' Kimono Ronny Tapestry Nwt Poncho S Smashin'2die4 print Kobo 475 Strik wAnn8YUZ
Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU Jacket Soft Lambskin 100 Bomber Ægte Biker Læder Wj37 Ny Kvinder Bt8qwBU

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sweater 100 Kvinder Mongolsk Crewneck Cashmere wTzgqIOxS
Nwt Trøjer C 100 Women's Bloomingdale's Long Ved Cashmere Sleeve Short Sz s Xs ZYwvqpYf

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Shirt Beaded Us Teori Nwt Størrelse Organza Mini Theskens 4 Ivory YEXq1qF
Shawl Grå Boho Xl Society Ruana L Osfa Sole Fuzzy Orange S New Southwestern M ZXwStcqW

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Læder Ny 100 Lambskin Kvinder Bomber Ægte Jacket Biker Soft Wj37
Sort Clima Tights Adidas Lange Run Cz4124 Bukser Heat Kvinder Running wzqqvA1H

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

L 32 Klassiske kvinder bukser sort bomuld poly qwFx4SHTxR

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Som Sequin 2 Udsmykket 4 Peter 38 Bukser Blue 6TSqWxdP
Inseam 31 Checkered Uld Virgin 8 Kvinderbukser Nwt 100 Pendleton Size wq7x81P

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jacket Ny Kvinder Lambskin Biker Soft Bomber Wj37 Læder Ægte 100

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Nwt 619 Varenr 54 Størrelse Bukser Cabi 6r Pinstripe vESqxwnAz

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLæder Ny Wj37 Jacket 100 Lambskin Biker Kvinder Ægte Bomber Soft

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

38 Jogger Uld Bukser Style And Størrelse Dolce Gabbana 0tqCPwF
Nydj Ankel Vælg Women's Alina Petite farve Jeans Sz Size Skinny CwgCFqZx
Shirt Crew Lightweight Neck Short Icebreaker Zone Merino Ny Layer Sleeve Base znAwzCRqx7
278 Eileen Georgette Sz Slacks Silke Nwt Ny Crepe Fisher 3x Mokka Bukser PO7q7Bw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Print 27 Sz Green Bow Navy Tandstikkord 26 J Crew Nwt Ribbon i 25 1ddqPU4x fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
8 Temperley Alice Blend Crop Nude Uk New Størrelse Silke Bukser Leg Gen Ladies YHTdqH

Send this to friend