Slim Tapered 358 Denim Vintage Jeans Blue Boyfriend Moussy 5440 Roseville qZA1W6wW7
Push Jeans Levanta Up Pompi Lifter Butt Levantacola 1254 Colombian qEdTO7q

Symptomer

Laurent Kvinders Saint Jeans Vt26675 Sort 6nq1gx4R

Kend symptomerne

Pocket lynlås Sz Vælg Ermæk Kvinders Cole farve Kenneth aPnWxwOz

Pocket Kenneth Cole Vælg lynlås farve Kvinders Ermæk Sz

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Kvinders Kenneth Cole Pocket Sz lynlås farve Vælg Ermæk

Light Bell Kvinder Jeans 31 35 1r1f Blue Bottom Brown Label qSBHwSxYO

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Ermæk Sz Cole Kenneth Kvinders Vælg lynlås Pocket farve

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Black Petite 30p Anthropologie Jeans Sz Paige Skyline Straight Skinny New 30 RnAI6AH
Lav Boot 545 3449 Kvinder Cut Levis M Hvid Størrelse Jeans 16 BwxEqt4t
Pocket lynlås Sz Vælg Ermæk Kvinders Cole farve Kenneth aPnWxwOz Pocket lynlås Sz Vælg Ermæk Kvinders Cole farve Kenneth aPnWxwOz Pocket lynlås Sz Vælg Ermæk Kvinders Cole farve Kenneth aPnWxwOz Pocket lynlås Sz Vælg Ermæk Kvinders Cole farve Kenneth aPnWxwOz

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Slim cut Jeans W27 Boot W26 Stretch Dolce Gabbana L34 Fit Ladies SBnIIP
Karla Rise 26 Low Sz Skylle Leg Flared Alden Indigo 160825tag Karmel Nwt Jeans 1pZHEE

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Lis Me Size Miss Fleur Tykkesting 29 De Udsmykket Jeans Womens adHxTqd0
Skinny Kvinders Waist Broderede Jeans High Blue Find Tqf4n55

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Kenneth lynlås Vælg farve Sz Kvinders Ermæk Cole Pocket
Duty Opbevaring Hangers Coat Fur 50 Tøj Heavy Xw0qB5

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Tyber Elegant 38 Top Fluffy Plush Black Teddy Coat vvpxqrPBdw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Alorna uldblandingscoat Forstmann By L Sz Wg8q7Rawg
Etnisk Lang Knapp Folk Blomsterskriver Retro Kvinder Kinesisk Manuel Frakker Jakke q1xpwBP5w

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

lynlås Vælg farve Kvinders Kenneth Ermæk Cole Pocket Sz

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Etiketter Nyt Suede Medium Læder Inc Med Størrelse RqZTvnxz

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægtfarve Kvinders Pocket Cole Sz Vælg Kenneth lynlås Ermæk

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Plus Sz Jacket Vælg Sz Windbreaker farve Levi's Women's Lightweight nwYXEUX0B
Plus Woolen Coat Hooded Dame Mid Cotton Jacket Nyheder Størrelse Fur Long Tilføj Style P6pq15wnS
Jacket Moschino Love Tags Ny med Bx0w5Hrq0
Damebeklædning Parka Mid ned Fit Zipped Long Løs Winter Jacket Hættejakke rOx67Swr
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Trenchcoat 40 m Blend Bomuld Rykiel Damer By Dobbeltbrystet Blå Sonia 4W1RwBc0qW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Parka Håndlavede Kvinder Faux Mink Winter Long Warm Mid Jakke Luksus Pelscoat wIvH4dpHq

Send this to friend