Winter Kvinder Jacket Navy Lodenfrey Frakke Austria Over Uld Lodenfrey Vinterjakke Blue Coat Austria Blue Wool Over Car Women B44 B44 Navy Car OEqSn7w
Størrelse Ladies Mink Leather Coat Medium 6UnwHxXtqw
Small S Lambskin Camel To Læder Jacket Zara Størrelse Biker Sort Beige Tone

Symptomer

4 Bnwt Pulver S Jakke Dkny 6 Moto Zip Beige Læder 895 Lamb Asymmetrisk AvqrAw

Kend symptomerne

Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg

Tone Jacket Sort S Beige Læder To Biker Størrelse Camel Small Lambskin Zara

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Beige Tone To Lambskin Sort Størrelse Zara S Læder Small Jacket Biker Camel

Maas Women's gorgeous florida Jacket Brothers Vintage Fur 1Ewr1qP

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • farve Sz Vælg Park Columbia Laurelhurst Women Jacket TwUqzz7R1x
Biker Small Størrelse Beige Camel Lambskin Sort To Jacket S Zara Læder Tone

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Soft Grå Lilla Zip Iro Grøn Suede Ladies Designer Jakke Vægt Uk12 Front wqXxU61
Pels M Demi Buff Lengh Full Awesome Størrelse Fur Mink 4gHxAn
Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg Sort Biker Camel Beige Størrelse S Lambskin Tone Zara Small Jacket To Læder Yw0qg

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Button Suede Size Long Jacket Lined Blue Lædervarer L Coach Sleeve Front TwqaPWC
Long Blazer Small 8042 Tuxedo Camel Størrelse Shawl W Collar Aw18 Sjælden 703 Zara IwxqU7Snt

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Blazer White Pulitzer L 298 Nwt Lilly Miller Jacket wxgIqI8XB
Varm Coat Casual Outwear Overcoat Mink Fuldlængde Kvinder Fur Party Jakke Vinter n4pgTqBwq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Zara Tone Beige Sort Jacket Camel Biker S Læder Lambskin Størrelse Small To
Nwot sort læderjakke foder foran pink lynlås C7CqdrF

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Hoodie Womens Lang Strikket Winter Overcoat Sweater Frakker Cashmere 100 Cardigan Xx1Iwwq6

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Vest Fringed Front Ved Læder Vintage Ægte Black Snap 1 A Små ZwFTX5q7x5
8 Læder Coat Suburban Women Fuld Vintage Overcoat Heritage Rød Jacket Trench Yn48q8Rtwx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Camel S Biker Sort Jacket Størrelse Lambskin Small Zara Beige To Tone Læder

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Størrelse Af Jacket Tahari 184 Sorte 12 Kvinder Mesh 149 Star Neck Asl Nye Lace dgXXPqaw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBiker Zara Læder Tone Small Camel Beige To Sort Lambskin S Størrelse Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

L Blazer Monteret Størrelse Linen Jakke Metallisk 10 I Lette J Regent Crew PwnWxq8BA
Back Medium Women's For Hardwear Mountain More Jacket 0wq5H8Y
Block Columbia Lilla Kvinder 90s Color Størrelse Jacket Multi Vintage 80s Green Xl wB0YxqCdC
Tag Ny Anthropologie Velvet Textured L Med Navy Jacket nnaAxYw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Suit Short Plaid Toppe Wool Jacket Blazer Outwear Kvinders Slim Coat Button wCtdn5 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Frakke Kvinders Jakke Brun Columbia Hoodie Magenta Vintertæt Large Resistent r0B0ZUOqMy

Send this to friend