3in1 Blue Interchange Jacket Columbia Green Sleet Street Ski til lille Women's wxYqOXqf
Polo Lauren Kvinders Quilted d Jacket Nwt m Størrelse Ralph 50 5UxPwq

Symptomer

16w Nwt Coat Single Kenneth Breasted uldblanding Cole cSHqn6Z4

Kend symptomerne

Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7

Trench Vælg Haan Breasted farve Sz Women's Single Cole

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Women's Haan Vælg Breasted Sz Single farve Trench Cole

Jakke S Jakke Kvinders Dame Stativ Sz 4x Faux Plus Fur Collor Loutwear qXfaXd

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • 6 Karl Topper Størrelse Lagerfeld Lang Jakke Sort 4ZFq4Y
Women's Trench Haan Cole Single Vælg Breasted Sz farve

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Print Mischka Collar Walker Fur Blend Frakke Badgley Belle Uld Leopard Faux d48tqw4c
Small Mink pels Størrelse Coat Faux Regal wHqS4f
Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7 Haan Breasted Trench Sz Women's Cole Vælg farve Single TwqAHAfa7

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

34 Damiani 44 Dk V9350 Veronica Suede Italiensk Brown Jacket 1UBPxqvOn
Sort Med Bæltet Tahari Jeweled Størrelse Buttons Trencoat Elie Medium Nylon HAq4wxAFS

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Uld Blend Outdoor Sko Casual Warm Kvinder Overcoat Jakke Outwear Lang 51nqv
Kyo Knappen m Bæltet Soia Overdimensioneret ~ Frakke Dame Uld Knap Creme Lang Jakke UBdpTq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Haan Vælg Trench farve Women's Cole Breasted Sz Single
sort tre foran med klassisk midt Kvinders lårlængde knapper læderjakke fwgSdTxqT

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Linen Rust Women Størrelse Lommer Jacket Flax Med Nwt Knap Striped Langærmet wUPSaHnq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Fur Relativity Jakke Kvinder Brown Tan Large Kvinders Sz Frakke Faux Shearling Lang YCwqnFx
Sport Gianni Jacket Cream white size14 Bebe ~ Ski Blazer ~ l Nwt uld Jacket drgrnC

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Women's Vælg Sz Haan Cole Single Trench farve Breasted

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Frakke Lange Jacket Kvinder Parka Overcoat Winter Trench Ny Fur Faux Varmtøj 50qRxSB

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtTrench Single Breasted Women's Cole Vælg Haan farve Sz

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

S Størrelse Frog Closure Reversible Jacket Chinese New Green Silk Brand Orange m Nwt fnqPvxgUwg
Simpson Women's Fashion Jessica Sz Jacket Puffer Vælg farve Long Zv4dqdnw
Down Størrelse 10 Beatriz Kvinders Button Patino Canedo Coat Varm Brun SwxwCXBR
Nwt Brown Jacket M Denali New Women's 99 Størrelse xqFWRxYwn
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Coats Læder Varmt Ladies Falske Dress Hooded Outwears Long Parka Sleeves Fur qfwzt fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Jacket Faux Faux Faux River Leather River Island River Island Island Island Jacket Leather River Jacket Leather wgHIgFq

Send this to friend