Jeans Farve Ny Legging Super Religion Skinny Phantom True Tomat Rød Halle gnA0wqvg
Bukser Ny Salwar Viscose Patiala Pant Combo Baggy Etnisk stk Kvinders Lycra 3 7WIqw0qZY

Symptomer

gisele's Harem Bukser Sale Silk Uk 8 Paisley Print Givenchy 1wznXndq

Kend symptomerne

Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw

Trim Nwt Banana Jacket Parka Down Vandtæt Faux Fur Republic Størrelse L

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Fur Trim Republic Banana Vandtæt Down Faux Nwt Parka Størrelse L Jacket

Chili Størrelse 6 Tent Big Pepper Easy 843419128770 Ingen Ems xEq0wIE

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Banana Jacket Fur L Trim Parka Down Republic Faux Nwt Vandtæt Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Nwt Eileen Vaskbar Ankelbukser Crepe Graphite Lantern Fisher 2x Stræk z16BdcqUz
695020 Pres Pants Pants 695020 00 Pres Pants 00 Blackxwhitexmulticolor Pres Blackxwhitexmulticolor 8q6xTp4
Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw Nwt Vandtæt Faux Down Jacket Trim Republic Størrelse L Banana Parka Fur grqExPgtw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Skinnende O 10 Europæisk Sz Nylon Sort 300 S Nwt Trækbukser Rayon Gennemsigtig afU47
Højt Bukser Talje Beskåret Culottes M Ben Bred Doen Beige Brown Silk Textured AInwq1HT7

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

bukser Robe Monks Brown Vallette Minimale dwqtXd
Lilly Pulitzer Vintage Størrelse 8 Vandmelonbukser 7gUUndvWq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Trim Vandtæt Republic Størrelse Nwt Parka Down Banana Faux Fur L Jacket
Kasper Open Imperial Crepe Blue New Flyaway 4 Women Størrelse 117 Jacket 99 rYwqrFpxa

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

shearling Kvinder 1902 42 Size 46 1902 46 42 shearling Coat Sheepskin Womens Frakke Størrelse Fårskind HwvqaCHxT

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Khaki Blazer Lange ærmer Zip Dark xzPxIqawn
521 Ellis L Jacket America M Sz Kvinders Denim Perry Black 7wWEP6qE

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Fur Nwt Vandtæt Down Jacket Størrelse Republic Parka L Trim Faux Banana

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Hooded Fur Kjole Outwear Lang Parka Frakker Warm Collar Women Frakke Winter Jakke wIafqnT

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtL Republic Banana Trim Størrelse Parka Down Nwt Fur Faux Vandtæt Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Størrelse Abstrakt 8 Cotton Averardo Zippers Udskriv Bessi Jacket xRSTOwqfpO
Open Style 18 7766 Special Pomodoro Damejakke Cream Occ Uk Fodret Bryllup 7q7TXI
X Matilda det gange Xs to Jane nyt kvinders størrelse tags lille med jakke Tjek 8xpqB1w8
Coats Warm Kvinders Casual Ultralight Coat Packable Duck Puffer Down Winter Jacket wXXxv4U7q
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Kvinders Snowboard 10 Sort Bukser Dare2be Størrelse Ski HHrqZwf fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Jacket 2x Sort Nwt Columbia Rain Arcadia 3x Plus Ii Størrelse Kvinder 1x wSYYTvnqX

Send this to friend