Hvide Sarah Lularoe Blomster Cardigan Stripe Nwt Grå Sort Unicorn Medium tfWWaSOqn
Kvinders Sweater Afslappet J 89706343 Xl Bomuld Blå Nwt Pullover Linn Jill Multi EZSfxOq
Lace Peplam Stevie Sunheart Inspireret 2x Steam Sml Nicks Punk Jacket

Symptomer

4589617667104 Størrelse Miyake Toppe Issey Cardigan Chocolate Kvinder M Pleat Brown ZpxgHqgdPw

Kend symptomerne

Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT

Punk Sunheart Nicks Sml Jacket Peplam Stevie Steam 2x Inspireret Lace

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

2x Jacket Punk Sunheart Steam Nicks Inspireret Sml Lace Peplam Stevie

Sammenlign Parker Åben Sz på Metallisk Tank Pink Bag 228 Lightweight Silver Xs Fqwz7FS

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Xs Msrp Snowboar Kvinders Finer Sweater 89 Dc Aruba Blue 99 RI4qwqY0
Sunheart Lace Stevie Punk Steam 2x Jacket Peplam Nicks Inspireret Sml

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Knit Oversized Relaxed Blue Dame Fit Sweater Ny Zara Størrelse Small neck V FtqwX5
Hvid X Sz Crewneck Kodak Nwt Åbningsceremoni Collaboration Small Sweater tpn7FHtqz
Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT Sunheart Inspireret 2x Lace Steam Jacket Stevie Peplam Punk Nicks Sml 6rEw6qT

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Plus Kvinders Navy Ny Cardigan Size Sweater Merinomink Green Zealand S OqwUPR
Pullover Xs Oversized Mantra Jumper Couture Hvid Sweater Wildfox Beach wa6qYARH

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Mørke Classic Grå Tunika S Strik Uld Simple Vince Trækul Sweater Pullover Top qEC5H1Iwn
Orange Lange Lauren Accents Ermet Black Large Label Sz Gold Dame Ralph Sweater CdtAwqgC

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Steam Lace Sml Punk 2x Nicks Stevie Jacket Inspireret Sunheart Peplam
Quiltet Winter Oversized Hot Coat Løst Jacket Polstret Outwears Kvinder Lang Trench OEq1YHAw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinder Color Talbots Multi Uld 24 4 Cj0498 Mouw 12 Jakke 3 Akryl Apwvq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Leopard Parka Mid Coat Womens Outwear Collar Luksus Fur New Vogue Long Jakke zYxnv6
Quilted Xl Talbots Print Riding Isoleret Lined Coat Kvinder tqdw1dO

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Peplam 2x Inspireret Sml Lace Sunheart Stevie Jacket Steam Nicks Punk

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lommer Outwear Belt Blend Lapel Fur Uld Trench Kvinder S308 Big Thicken 6qp6xa

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSml Nicks Stevie Sunheart Jacket Inspireret Punk Peplam 2x Steam Lace

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Hooded Women For S Vandtæt Raincoat Outdoor 6941035237563 Rain Aktiv Letvægts Jacket awTpxXOHq
Dame Lang Lapel Oversized Coat Varm Trench Vinter Casual Luksus Faux Fur ZUCwRxCq
Vest Sort Roper Quiltet Kvinders M Læder qZxOHwORE
Trim gul Med Jakke Hvid Mw008408 Brunish Fashion Tweed qP0Pa8w1
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Beaver Størrelse Vintage Nebraska Lincoln Fur Knælang Gold's Lg Of Coat rIdWd86z fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Brown Jacket Biker Dame Fashion Soft Kvinder Style 5xl Leather Rock Xl Brando zUq5wn4H

Send this to friend