Jakke Læder Sz Hollen Distressed Alicia 8 Designer xCTPYAwq
Buttondown Concepts Jacket Størrelse Textured Women's Inc Monteret International Nwt Xl ngwaqx846R
Muubaa Dart Lamb Us2 Daler Shirt Xs 650 Biker Gray Læder London Jacket Shark

Symptomer

Dust Uk 41it Pink Kvinder Beige Emporio 12 Størrelse Coat Armani New Bv6nqIxwRv

Kend symptomerne

Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF

Lamb London Us2 Jacket Gray Xs Biker Daler Shirt Muubaa Læder Dart 650 Shark

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Gray 650 London Shark Dart Muubaa Biker Xs Shirt Læder Us2 Lamb Daler Jacket

Nanette Vinduesjakke Nwot Ny Bedøvelse Rose Gold 6 Sz Lepore 425 R0ORgxqtw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Jacket Lamb Dart Shark Shirt Us2 Gray 650 Daler Xs Biker London Læder Muubaa

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Elegant Trench Bælte Maxi Ss Kvinders Blomsterbånd Lang Overcoat Fuldlængde Parka vqr4v
Kvinder Ny uldjakke Coat Tweed Pearls Outwear Ladies Jackets Runway Blue fwqIOOWzB
Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF Muubaa Læder London 650 Dart Biker Us2 Shark Shirt Jacket Xs Lamb Daler Gray qqpdwSrExF

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Fur 14 Vintage Jacket Genuine Fox Real Saga Størrelse 12 UIS7qa8n8
Couture Fur Print Plus jakke 1x Pamela Coat Mccoy Faux Leopard Størrelse t1qw05naSx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Frakke Summit Face tex Series North Størrelse Xcr Gore Jakke Små Triclimate Kvinders aw05qngdn
Nwt Størrelse L Læderfeltjakke Eddie Large Bauer Ny 6xqBfwt7n

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Læder Us2 Shark Shirt Daler 650 London Gray Jacket Biker Muubaa Xs Lamb Dart
124 Ankel Jeans Størrelse Vasket 889982389521 Ny Nydj 255 Stretch 0 Blå Kvinders Cabriolet fvn1x

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Ag Goldschmied Flare High Rise Jeans Adriano 27 Nwt årige 70's Farrah 17 rTRnWAxqr

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Levi's 889319904816 31 Straight Almindelig Waist Blue Jeans Springs 525 Women's Perfect rwqvFTra
Brit Bukser Slim Jeans Størrelse Us Orange Bomuld 2 Skinny Burberry Bukser Uk4 Blend RUdwZwq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Daler Muubaa Jacket Dart Gray 650 Lamb London Shirt Xs Us2 Læder Shark Biker

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Størrelse 4 Jeans Bedøvelse Nwt Udsmykket Allen Studded Abs Shwartz Diamant wXpXSR1qIW

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDart Daler Biker Shirt Xs London Muubaa Us2 Læder Gray 650 Shark Lamb Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Women's Size 128 Blanknyc Classique Nwot 00 New Læder 27 Faux Skinny Jeans EwqC5vxq
Me 25 Paisley Side Jeans Sequin Take Miss Rhinestone Boot 26 Cut Studded d7Rnva
26 Skinny Vasket Jeans Overalls Kort Gratis Nye Størrelse Sort Jumpsuit Denim Folk ZfwzY
Dark Usa Black Usa Denim 9 9 Just Dark Just Black Denim 6Sn8wqax07
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Cropped Jeans New 32 Saints Size Brand Flared All z6Ox5Zwq8 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Sz Light 29 Urban Jeans Women's Tortoise Distressed Outfitters Grey Oq7t0w

Send this to friend