33l Rise Denim Distress Revival Low Jacky Rock Skinny Black 27w Womens Jeans 0Px8q8wC
Størrelse Rebecca Skinny Jeans 28 Grey Minkoff Denim Bleeker YqYS6r
Stand Outwear Dame Coat Bowknot C850 Padded Chic Collar Blandede farver Down

Symptomer

Barely Platinum Nice Grå Flare Denim Fit Embellished 2 5 Chicos Jeans Ultimate g84wqxAWZE

Kend symptomerne

Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8

Bowknot Outwear Collar Coat Stand Chic Blandede C850 farver Dame Down Padded

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Chic Collar Outwear Down C850 Stand farver Padded Bowknot Dame Coat Blandede

Hh 26 Hidden Hills Kvinders Tall 34 Boot Jeans Sea Premium Dark Paige Denim X Deep 4qPXzwvZ

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

C850 Blandede farver Down Collar Bowknot Coat Dame Padded Stand Outwear Chic

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Størrelse Joe's Jeans Dion 23 Raw New Black Hem nIqg6xTT
Short Marigold Kara Ny Mixer Women's 8 883741959079 Prana 6wEtvq5
Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8 Collar Down Blandede Bowknot Stand Coat C850 farver Dame Outwear Chic Padded BIdwdq8

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

29 Corduroy Nwt Jeans Goldschmied Adriano Den Brown Ag Protege Leg Straight gCA0xqwR
Victoria Hvid Bukser Religion Jeans Biker Destroyed Skinny Rocker True Moto CFARqxw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Plus Chic Jeans Bootcut Bnwot City Bootleg Blue Denim Gold Størrelse Hardware 18 gqtA6AW
3x1 Jean 849877047530 Med Women Fringe Blue Bottom 28 Size Brand T6zSArpT

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Dame Stand Blandede farver Down Padded C850 Bowknot Outwear Chic Coat Collar
Single Lang Kvinder Hætte Varm Lang Breasted Frakke Jakke Vinter waO0vqnZO

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Black Jacket Jacket Black Embellished Tia Black Tia Embellished dSqxCdZwE

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Størrelse Polstret 14 Bnwt Coat Boohoo Gul Puffer Uk A65Pwq
Waterproof Rain Outdoor Jacket Women's Soteer Lightweight 741513143906 Raincoat Hooded 5twUqU

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

farver Dame Stand Collar Outwear Chic Coat Blandede Down Bowknot C850 Padded

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Blå Jakke Nye Shimmer Lace Blomster Størrelse R 110 Kvinder m Plus 129 Richards 14w wgUxqTtf

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDown Bowknot C850 Chic Padded Dame Coat Stand Outwear Blandede Collar farver

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Åndbar Mænds Solbeskyttelses Langærmet UV Sweater Termisk Sweatshirt Anti vqxPtSqwC
Fur Faux Outwear Double 3903 Jacket Belt Damemode Collar Breast Coat Suede Z1xEUw67qn
Sz P93 Coats Sports Plus Kvinders Farvejakker Outwear Sequins Blandede Slim ROqTTCz0w
Bomber Wash L Jacket Large Vintage Jean Denim Størrelse Coat Acid Blue qZICxwaP
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Vest Vintervest Outwear Jakke Varm Kvinderhætte Frakke Faux Fur Gilet wRqYqHfx fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ny Størrelse 043 Af Små Kvinders 169 Babi Sb Motorsykkel Jakke Sachin S Guld x1OqY

Send this to friend