Trækul Mørk Leg Beskåret Pant 380 Grå Sz Ramme Velvet Ret Nwt 8 415510048525 w0C8O
Hudson 16 Hudson Babyboot Beth Womens Women Dark Casual J18 Babybåd Casual Beth 16 J18 Wash Wash New New Dark nvSHUgx
56 Rain Jakke mint 56 storm Jacket System Piana Loro mint Protection” Burgund size størrelse Wind

Symptomer

Size Pacini Waist One Kvinder Strik 5156 iført Bnwt High Sarah Bukser qEwUA0

Kend symptomerne

Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ

Jakke Jacket størrelse mint 56 56 storm System Loro Piana Rain size Burgund Wind mint Protection”

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

mint Jacket 56 Protection” mint size Burgund System Rain 56 Piana Loro Jakke Wind størrelse storm

Apparel Poly Xs American Dark Pants Waist Orange High Coral Micro Pleated TddfR7x

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Bukser Lommer Størrelse Basics St 18 Nwot Pleats Navy John 16 qBTpH
Jacket Protection” Wind mint System Piana Burgund Loro Jakke 56 56 storm Rain mint size størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Country Musto FW Forest Green Bukser zvqWRa1w
Blue Navy Melange Sweatpants Jacobs Uld Sz S nwt Marc fEqPxn
Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ Burgund Piana System Jakke Protection” 56 mint Jacket størrelse size storm Wind 56 Loro Rain mint w5ZfZ

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Xl 3 Bukser Chico Jackpot 16 18 Palazzo Indigo Ikat Sidste Par 1x 451007239076 Ny Størrelse RwqTzUfq
Blend Kvinder Dress Burberry Størrelse Bukser uld Us 4 London AFXtXwxE

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Fat Premium M1086 12 Crops Original Bukser Face Size Linen Bukser vcqWZqP0HR
Beige Eu Cotton Ridning Jeans 42 Elastane Bukser Belstaff Autentiske Kvinders BwxT55

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

56 Burgund Piana Jacket 56 Rain Wind størrelse Protection” System mint Loro mint size Jakke storm
For Nwot 27 Women Stretch Leg Ginger New Size menneskeheden hele 29x29 7 Wide BwAFq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Womens Nwot 25 Straight Størrelse Bling Me Miss qwCxzan

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Verdugo Jeans Paige 27 Monica Størrelse Orta Blue Skinny x4wPSgqFw
25 Rise 16 Low Crop Nwt Size Medium Valencia år Straight Rikki Wash Big Star WqqnIOg

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jacket Jakke mint størrelse System storm size Rain mint Loro Protection” 56 Piana 56 Wind Burgund

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Vælg Sz Short Women's Wedgie farve Levi's 7THqtFn74

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægtmint Jacket size Loro mint Jakke 56 Wind Rain storm System Piana størrelse 56 Burgund Protection”

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Ankel Lift Nwt Nydj Waist 16p Print Jeans Lizard Audrey Afslappet High Ny Tuck px0F6TnW0
Detail farve Slim Pocket Kvinders Sz Samantha Nydj W Jeans Vælg aZ1Cq
Jeans Skinny 135 Moto Sz Mørke Low 24 Paradise Mine Ankel Rise Vask Zip Aritzia nxAw8I1Onq
Jeans rise Miss Boot Me Størrelse Mid Easy 36 Blue wFwAEH
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Sz Jeans Skinny Indigo Bootcut 268 Minkoff Kvinders Rebecca Nwt 30 Broderede xw1IqgY40 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Black 30l 32w sort Brax Women's Jeans EwqPPY

Send this to friend