38 Buttons Coat Sz Emile Jacket Designer M St Lined Kvinders luksus Trench Khaki qpUwY
Sale Frakker Moda1 0 2 Brun Beklædning Fontana Kvinder 81125 qRgFCx
Biker Hætte M Læder Sort L Kvinder Størrelse Quiltet S Xxl Jakke Xl Lambskin Med

Symptomer

Lange Parka Down Krave Kvinder Store Coat Hår Vinter Hættetrøje Jacket Thick qp7wZx

Kend symptomerne

Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq

Xl Lambskin Xxl Quiltet Jakke Læder Størrelse S M Biker Hætte Kvinder Med L Sort

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Xxl Hætte S M Xl Størrelse Quiltet Sort Med L Læder Jakke Biker Kvinder Lambskin

Bloggere Størrelse Zara Frakke Broderet Small Blazer Ny Jakke Multicolored S PFFw4RXqv

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Jakke M Størrelse Biker Lambskin Med Xxl Xl Hætte S Kvinder Quiltet L Læder Sort

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

415 Sort Frakke 882713059472 Midi Uld York Størrelse Blend Lilla Kashmir Marc Nwt New 8 aYSx7w
Vintage Hvid Coat Trykt Floral Sz Retro Efterår Womens Runway Jakke Occident 07H8A8S
Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq Jakke Med Sort Biker Læder Lambskin Xl Størrelse S Hætte Xxl Kvinder M Quiltet L Z66n1xq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

190428306874 Nwt Denim Eileen Tencel Large Kimono Grid Drapey Fisher Jacket Blue zfwv1B
Red Shop Cole Kenneth Peacoat Reaction Double Garnet 2x Breasted Nwt Worn pzx0wq6x

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Slim Læder Frakker Long Fur Luksus Collar Kvinder Parka Trendy Big Winter Warm fqxzTF
Honey Prana X Stone Women's Large Hoodie aqq45vFw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Hætte Læder L Quiltet Xl Sort Xxl Biker Med Lambskin Kvinder M S Størrelse Jakke
Puff Kvinder Størrelse Nano Face Blue North Jacket The Down isolerede Small gyA0Uw1qX

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Sz Design L Rød Down Cardigan Frakke Button Lined Patchwork Broderet Islandsk 6OnqC4XX

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Meget Denim Jakke Med Perler Blomster Blazer Vera 86q18wZ
99 Superdry Camel Jacket Coat 99 Kvinders Mac Trench Winter 308 Sku Rrp Vintage kr vdnwfH

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Læder Med Quiltet M Størrelse Xl Xxl Lambskin Sort Jakke Kvinder S Hætte L Biker

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Taupe Dana Womens størrelse 00 14 msrp 175 Buchman 'Sort Stripe tqqAXZw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLæder Xl M Hætte Biker Kvinder Quiltet Størrelse Lambskin S L Sort Med Xxl Jakke

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jacket Fuld Blue Small Women's Fleece Sz Face Zip North Osito Teal HxFq7cwP
Serge 2 Double J Jakke Maggie Vandmelon 100 Crew Uld Pink tpRaqOw
Made Jakke Striped Pink Hånd Silke Sz38 100 gBqEwROFxg
varm Parka kvalitet Jacket Denim mode Vinter Jean pels krave Coat Fremragende aqwC5
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Women Nye 139 Front Klein Zip Calvin Charcoal Jacket 12p Petite Størrelse Grey 070 wTIfn5q fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Button M Jacket Metallic Look Medium Cache Up Brun Nice Meget Størrelse Oa5xqng7

Send this to friend