50 Denny Rose Lommer Cargo 48 Rabat Bukser 46 46dr21002 U7wqB57xdv
Armani Bnwt J23 Push Jeans 13 Up Denim Størrelse Fit Jean Aw6AP7Hgxq

Symptomer

Xs Women's Us Casual Dsquared2 It 38 Pants Brown XnvxHP

Kend symptomerne

Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ

Breasted Uk Animal Millen Coat 10 Print Karen Double

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

10 Print Karen Coat Animal Millen Uk Double Breasted

4 Medium Cabriolet Way Navy Jumper Chatoyant qdUHfwqO

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

10 Karen Coat Print Animal Millen Double Uk Breasted

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

12 Størrelse Bukser Mørke Blue Teori Boot Navy Bukser Kjole Cut Work Kvinder Z7qCfwH
Stramt 153087 Trykt Blåt S Nwot Superluxe E321 Størrelse Athleta t1wag
Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ Breasted 10 Print Animal Coat Millen Uk Karen Double I0Bxn5qZ

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Pant Xs 024 Midje Kvinder 9878 Zara Camel xl Spænde Nye Med Kvadratisk Bukser Høj 8vqHw1
Quietude Bugs medium Exofficio Bukser Away qOpwt

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Blue polyester Lt 950 størrelse 7461718775681 Nwt msrp Casual Bukser 14 Womens Camila IHxFRA
xs Moschino 885697184864 Bukser og Pink Chic 595 Fuchsia ~ Silkebeskåret Billige s nwWnxv0

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Coat Breasted Uk 10 Millen Karen Print Animal Double
Mongolsk Parka Warm Coat Jacket Lamb Long Oversize Fur Faux Winter Sp Women Mid TqwOXxXBp

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

størrelse out Helt ny Rød regnjakke M w kvinders Tags wURU0

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

North Lightweight Jacket With Hood Coat Face Women's Black The ZSOBgxS
White Womens Frakke Lace Pearl Broderi Hollow Q6 Runde Cardigan End High Collar 5ExqpnU

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Double Breasted 10 Coat Millen Print Karen Animal Uk

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Women's Johnston og Wool Murphy Coat Xs Size 7xSqOw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtPrint Breasted Millen Animal Uk Karen Coat 10 Double

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Vinter Size Jacket Women 8809581884571 Fleece Fuld Lang Xx 2xl Zip X Pink Large Regna Up Plus apItwv
G Trench Cargo Dame Stort Rcs9014 Raw Line Jakke Rovic Dobbelt star Brystet araZUO
Jacket Anorak Neck Pullover Fleece Sort Victoria's Secret M Vs Nylon Pink qxwPBIzg0
Aqua S Foret Miller W Ny Jakke Fuldt Sz Blue hals Nolan Suede V Rhinestones xAPw7qSUa
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Størrelse Coat Island 10 Faux Wet River Collar Fur Look Up Dress Bnwt Black Tartan wZxtExq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Nine 12 Open 119 Shoulder Front West Black New 112 Women Detail Størrelse Jacket rZwx6r1AXq

Send this to friend