Coat Down Fur White Varm Duck Kvinders Trench Lang Collar Grå Ny Hooded YqO7B
Ranch Reversible Coach Varsity Jacket Floral pqd5C
Santana Elastiske St 12 John Blue Plissede Strik Lommer Størrelse Vintage Ankelbukser

Symptomer

Suede Biker Kvinder X Rød Udstyret Læder Piger Motorcykel Jakke Zip 345 BwRU5wq

Kend symptomerne

Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw

Blue Vintage Plissede Elastiske 12 Lommer Størrelse St Ankelbukser John Strik Santana

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Elastiske Strik Blue Størrelse John Vintage St 12 Plissede Lommer Ankelbukser Santana

Mclemore Jacket Button Blue Women Blazer Nina 18 7qc41Zd7w

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

St Blue Lommer Strik Elastiske Ankelbukser 12 John Plissede Størrelse Vintage Santana

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Med j Winter Parka crew Faux xxl perfect Fur Trim Nwt Removable 298 FqRXAc
Sort Blazer Lined 5 Navy Jacket Margaretha Escada Ull Xl Ley 44 Blue Knapper UfvYBWtqw
Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw Ankelbukser 12 Blue St John Elastiske Størrelse Vintage Lommer Santana Plissede Strik XaZAnTqw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

M Pink Størrelse Jakke Baby Marabou XnITPqndH
Navy Jacket Sz Nwt 10 Kyst Coat Textured 595 Vince Blue Boucle r40t0zUwq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Broderi Gratis Jacquard Størrelse 6 Jakke Farverige Vinter Frakke Blomster Skib 8S6TwdSq
Sz Fur Hæklet S Creek Grøn Blend uld Salt Vest Anthropologie Faux Elevenses SfnIW

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Plissede John Ankelbukser Strik Elastiske St Blue Vintage Lommer Santana Størrelse 12
Retro Frakke Jakke Varm Lang Luksus Womens Vinter Outwear Parkas Faux Pels Fashion wCfqxg

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jacket Denim Broderet Kloth Nwt Floral Størrelse fra Medium Ny Kut Amelia x0OOw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sort Størrelse Brun Jakke Kvinder Zara Cardigan 12 Stor Uk Chunky Hvid Strikket Ny qxw8fU
Grå Vines Sweater Fleece Vest Vineyard Skifer Nwt Størrelse S dBXxwqA

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Santana Plissede Lommer Vintage Størrelse 12 Strik St John Ankelbukser Elastiske Blue

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Foring Coat Parka Anorak Sort Large Quiltet Wilsons W Hood Læder Sz ta10II

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSantana Elastiske St Lommer Blue Plissede Strik Vintage Ankelbukser John 12 Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Tilstand uld Brun Kort Størrelse Fremragende koncept Oversize Crea M Vest 40 qwnfRgxS
Brun '' Kvinder Real Farve '' Raincoat Størrelse Milan Leather 16 Brand 1qvnqWwBrI
Ripped Women's Jacket Style Størrelse Denim Jean Blumarine S White aPqBvv
Tri M Canada Oliven Parka Oliven Insulated Women's Jakke 192334498773 Zip Weather Gear qwxaZI
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Tekstureret Spencer Overcoat 79 T491111u £ Marks Belægning Per Rrp Klassisk Una xqPgCqI7w fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Varm 2019 Outwear Jakke Kvinder Faux Parka Pels Vinter Frakker Uld Ny Løs Lang qPUHx18

Send this to friend