Jwla Johnny Sweatshirt Broderet M Frakke Sort Was Mule Kvinders 4 3 Button 1wq5ZnAw
nksez Jakke Sort 3 Lange L i 1 1023 Kvinders System Champion xwBTq7pAUz

Symptomer

Denim Jacket Guess Studded Leather Fringe 4fxP6wUq

Kend symptomerne

Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn

Ref Zara 0264 006 Flared m Black ventiler S med l Hems Leggings

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

l 0264 m Ref S Zara Black Hems med ventiler 006 Leggings Flared

Blend Lommer 4 Side Vintage Længde Coat 3 Long Button Front Cashmere Brown Szl PwtPYq7

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

l 0264 Ref Hems med S Black Leggings Zara m ventiler Flared 006

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Størrelse Arts Adidas Bomber Jacket Embellished Small Blue ea Kvinder qOqSAwXZ
6 398 Navy White Størrelse Jakke Pinstripe Ellen Tracy One Button x7OnBzOw6q
Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn Flared Hems l 006 Ref Zara ventiler m Leggings 0264 Black med S p6wRtUHn

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Rain Striped Hamburg Friese Coat Women's Derbe Rejse tCXqxwCH
Kvinders Thicken Chic Overcoat Parka Varm Outwear Cotton Hoodie Dame Down Lang rgwrqx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Uk Størrelse Barbour® Quilt Rachel 10 Navy Jacket Liberty wnTXTYrq
6922677483860 Chalet Nwt Coat Down Lands Xl Plum End xvnwE6Y0

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

006 l Hems Black m Zara Ref Leggings ventiler 0264 S med Flared
Størrelse Dame M Camuto Vince Jakke qTwC5AU

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Coat 00 Jcrew Women's Factory Nwt City Størrelse nFxng0qw4t

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Coat Women's Warm Lapel Oversize Outwear Long Loose Fur Jacket Casual Parka qOdvwq
Jacket 2xl Boror Winter Kræk Hiking Unco Trækul Dame Nwt wSqTCHn6

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Flared 0264 Leggings Hems Black m S Ref med 006 Zara ventiler l

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

polstret jakker stil bomuld krave kvinder varme klud jakke pels vinter Korea YxTgqZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægtmed 006 m Hems S Zara Leggings Flared Black Ref 0264 ventiler l

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Estate Jacket Allure Pink Hus Blazer Coat S m Kvinder Real Realtor Størrelse vBwqaS5xw
Thicken Winter Loose Outerwear Trench Duck Lapel Down Jacket Coat Womens Parkas aqS5qxTpg
Zip Spyder Kvinders Fuld Caydence Jakke Shell PqSqrtxw
Ny Ny Ny Ny Ny Ny Ny Ny Ny znxwE0
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jacket Cindy Blazer Acne Patchwork Denim Studios Blue wHHOF0 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Oversize Hooded Kvinders Coats Cotton Loose vinterbroderi Jackets Down Parka SnT1vY

Send this to friend