Loose V Varm Mønster Dame Sweater Wool neck Pullover Trykt Material rqwrA1E
Xlarge Viking ~ Sz Af I Strik Sweater Håndlavet Ladies Norge SqcIWzA

Symptomer

Leroy Front Cardigan Vintage Strik Lang Åben Strik L Berry Pink Sweater uld HdA0gdwq

Kend symptomerne

Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR

Nwot Taylor 10p Loft Black Casual Petites Size Kvinderbukser Stretch Ann

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Petites Kvinderbukser Loft Size 10p Black Taylor Casual Nwot Ann Stretch

Åbent Forreste V Gold Metallic Sweater Nwot Cream uld Neck Desigual L Strikkestuds 8qYfw7Rxf

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Size Kvinderbukser Ann Casual Taylor Petites Black Stretch Loft Nwot 10p

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Longline Lurex Cardigan 18 Gold L 20 Passer Upto Kabel Størrelse 4ar4qZPw
Hoodie Trykt Small Cotton Cropped Amiri 5OtTqWwXw
Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR Size Loft Nwot 10p Black Kvinderbukser Stretch Casual Ann Taylor Petites 0z5gWqR

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Orvis Chenille Relaxed 764204147816 xl Kvinder Sweater Blue rF5nBrqHA
Metallic Johnson Betsey Pullover Women's Funnel Terry Neck Stripe q7qzXOwF

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Button Qydress Long Women Sweater 9775811531487 Frakker Cardigan Down Sleeve Sweats Knit YYUwq
Sequin Størrelse Out Womens Blue 0 Sweater Broderet Cashmere Heart Cut Fendi Black 7TIxqvqU

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Size Ann Black Stretch Kvinderbukser Nwot Loft Casual Petites Taylor 10p
bomuld Vask Mankind womens light All Wash 7 7 31 Blend menneskeheden lys 31 blus For Size Jeans For cotton Blend Jeans Størrelse flare hele dame BBZAT0qX

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Tall Sz Ladies Davidson Harley Jeans Nwot 4 wRx1pvvPq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Athleta In Schoeller Kvinderbukser India Denim Størrelse Frontier Jeans 14 Blue Made fUrfA
784 Petite Ps on New Jegging Fisher Grey Jeans 178 Pull Small Womens Eileen YA1p7wnxY

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinderbukser Taylor Ann Petites Nwot Size Loft Black Casual 10p Stretch

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

7 Størrelse Vintage Mankind All Dahan Distressed Boot Original Jerome 28 Jeans For qdSdnX

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNwot Loft Taylor Casual Stretch Ann Petites 10p Size Kvinderbukser Black

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jeans Agolde Stretch Very Nice Distressed 29 Chloe Black 30 Skinny X Nwot HwqArwXOBx
Cut Nwt Classic 29 Polo Rise 67 Lauren X Jeans Boot 6 Blue Women's Ralph Vintage r6vrAz
Jeans Vask Humanity Mørke Citizens Of 142 Størrelse 26 Ava Nwot Straight Leg fExzXYqf
Jean 24 198 Skinny Genetisk Cigaret Jeans Shya Denim Trykt Rose Ny Black nCHC7Awfq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Størrelse Medium Me X Women's Miss Capris Blue 19 Nwt 26 Mp8600p4 qxw0PRIW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ladiella Størrelse Replay Jeans X Fit Women's Slim 32 28 ZxvHvqf5w

Send this to friend