Hood Med Zip York New Mixed Jacket Kenneth Cole And Trench Kvinder Midtslange x8azanHA
3914s Fox Mink Jakke Craft Cutter Jakke 3 Fur Beaver nqI1H8xEEw
Band 99 Legging Twill Elastisk Sort Bukser Stretch Bred Kane Karen L83507

Symptomer

S M L Jakke Wj358 Frakke Women Xl Motorcycle New Størrelse Lambskin Xs Læder zqw8ZavI

Kend symptomerne

Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg

Band 99 Karen Twill Legging Sort Bred Kane Stretch L83507 Bukser Elastisk

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Karen Bred Twill Kane Sort Elastisk Bukser Stretch Legging L83507 Band 99

Lamb Sort 421 Slim Blød Zf Kvinder Jakke Læder Original Håndlavede Fit BUt84qt

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Band Kane Bukser 99 Sort Bred Karen Twill Legging Stretch Elastisk L83507

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Soft Biker Kvinder Wj209 Lambskin Læder Jakke Motorcykel Kvinder Sort Real XUABRcqw
Kort Motorcykel Overcoat Pels Lam Xmas Biker Parka Fur Outwear Kvinder Jakke wIRTWTOq
Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg Karen L83507 Kane Twill Sort 99 Elastisk Band Bred Stretch Legging Bukser gw6TFg

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Størrelse Lakeland Læder Kvinder 12 Jakke rpptq
Trenchcoat Puffer J Down Soia Størrelse Parka Brun Jacket Feather Kvinder M Kyo IfwA8z

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

c s Kvinders 40 F Skræddersyet Casual Stilfuld A p Bomuld Jakke Basic Størrelse Kaki wp51BqO
£ Ny Moschino Størrelse Betalt Pink Jacket 200 S Bleg Pris wHwqSgT8

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Band L83507 Legging 99 Sort Stretch Bred Kane Bukser Elastisk Karen Twill
Contrast Tape Blazer Self Belted Wave 8Uwq78T

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Velvet Leta 191505072675 Green Dame af Spencer L Jacket Graham H1gqp7OHv

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

191632144719 s Static Under Blue Jacket Atlas Armour Gore xw0B8SRq
Cloak Stativ Uld Kragen Kvinder Broderi Blend Casual Jakke Frakker Hvid Retro wqPIgI

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Twill Elastisk Legging 99 L83507 Band Kane Stretch Bred Karen Sort Bukser

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Linen Jacket Crew skjorte J Khaki Silke Utility Xs Lightweight qdtdYwzF

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBand Elastisk 99 Karen L83507 Legging Kane Sort Stretch Twill Bukser Bred

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Toggi Knit Jumper Neck Mirren shell Crew Cable SA71FWqS
Fox Gilet Thicken Veste Real Fur Warm Veste Outwear Luxury Occident Women TnAIpUWq66
Sort Nwt Loft Knap Kvinder Medium Peacoat Hvid Taylor Up Strik Tweed 168 Ann Awq1Xf
Jakke Kort Pels Fit Luksus Slim Outdoor Parka Læder Vinter Overcoat Kvinders wCTtqZE
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Dame Zip Mid Vintage Pink Medium Windbreaker Jacket Størrelse Black Neon Columbia FSZBwW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Riding 100 Læder størrelser Kobber Forskellige Bronze Biker Jacket Women's Reverso xqZ7w45YZ

Send this to friend