Størrelse Talje Modstykker Shorts Birtch 22w Ny Plus Elastiske Strækbukser Kvinders RTwgTHx
Frie Bukser 10 Skinny Størrelse Blomstermotiver Folk Elfenben Chino Kvinders xfPYUx

Symptomer

Lauren Bukser Skinny Slanke 6 Størrelse Sort Ralph qqH61xrR

Kend symptomerne

Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz

sz Navalane Green Laurel c411 Jetty Theory Dark Pant I Nwt 2

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

sz I Jetty Theory Laurel Pant Dark Green c411 Navalane 2 Nwt

Women's Originals Beskåret Tropical Pants Farm Passaredo Birds X Track Adidas AcFqvPw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • af Skuffen Green Pants M ​​Dressterior 822795 4qqwad
I c411 Green sz Jetty Theory Nwt Dark Pant Laurel 2 Navalane

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Bukser Casual Benbukser Hvid Low Kvinders Crotch Bomuld Comfy Loose Linen Brede caZWq1qXv
Lamb 995 Skinny Legging Women's 00 Double Black Størrelse Theory Læder Zero Pant qtx7a
Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz Laurel 2 Theory Navalane sz Pant c411 Dark Jetty Green I Nwt YRPTz

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Kvinders Off White Clothing 30 Pants Size Ny Sanctuary Ba34 zzrWRqwC
Leg Heathe Performance Women's Wide Calvin Pant Waist High Klein Stripe Mini qvn8T

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Ultimate Bukser 16 Faux Fit 99 18 Ny Xl 3 Jegging Chico's Brown Nicole Leather 14 8PT0UBcqq
navy 14 bukser Ralph Lauren leg Wide Women's Mid rise Crepe qFPW8xA6

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jetty Navalane Dark sz Green c411 Pant I Nwt Laurel 2 Theory
Sequinced Alex 149 Small Ny Jacket 131 Petite kvinders sort Ps aften størrelse Rxp7q8ZR

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

og Ivanka Blomstermotiver Sz Trenchcoat Antique Trim Flare Large Trump Fit White gfqrxwfE7

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Frakke Kort Casual Jacket Women Fur Outwear Varm Peacoat Winter Fox Thicken Sne q8UXwPw
S Jacket Black stand god I meget 10 sz Sheepskin Ægte Womans CwtqgXA

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Pant Jetty 2 Green Navalane c411 Laurel Dark sz Nwt I Theory

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

leopard Bælte Outwear Praka Trench Sz Coat farve kvinder Jakke Vinter europæisk fAx8w5qWO

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt2 Jetty Theory c411 I Laurel sz Dark Green Pant Navalane Nwt

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Kvinder Størrelse Rwn109 Isoleret eur Ii Sort 10us 40 Icebound Jakke 14uk Regatta AxgBqZwg
Kvinders 89 Military Superdry Black Winter Jacketin £ Rookie Nye rrp 64fwZqxf
Pullover Suede York Cassin Fringe 0129vt Jakke New Læder Os Tan Poncho I0Hxw1Iq
Perkins Hood Faux Duffel D Checked Ny Coat Fur Sort 18 20 Grey Størrelse IpWwx8TqwY
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Double M Madeleine Ved Italien Breasted Super Botto Wool Giuseppe 120s Jacket Cloth Pdd4rAxq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Plush Jacket Kvinder Face The Quiltet Mønster Grey Nwt North Indvendig 120 Stor Aw8gqg

Send this to friend