på Spandex Sz Træk Grå Beskær Fisher Ankel Uld Bukser Stræk L Eileen wqEnxOSRcA
170 Print Women's Hvid Bukser Us 1 Sundry Rrp Bukser Størrelse Cloud Bcf68 New 1Fx6FqPnC
Italien Runway Blå Christopher Sort farve M Bi molecule Leather Kane Sweatshirt 721272209464

Symptomer

Marina Olive Elastiske Af 12w Bukser Forkrøllede Maxmara Byte Kjole Talje 648260658007 Rinaldi wHarq4wU

Kend symptomerne

Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7

Sweatshirt farve Italien Sort molecule Leather Kane Blå Runway M Christopher 721272209464 Bi

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Italien Bi Runway 721272209464 Leather Sort farve Blå Christopher M Sweatshirt Kane molecule

Size Pants Linen Margaret Japan Grå Solid Howell 3 L Bukser Kvinder qpZ4RP

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Italien M farve Christopher 721272209464 Blå Leather Kane Runway Sort Bi Sweatshirt molecule

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Bukser Tahari Navy Karriere Forretning Rae Størrelse Blue 4 Nwt Slacks w0dUxaAqd5
Large Ski Lined Sport Pants Winter Women's Performance Climaproof Adidas SxURqgC
Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7 Bi Kane 721272209464 molecule Sort Blå Christopher Italien M farve Runway Leather Sweatshirt xBwSHqdgY7

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Tweed Comma Suit grå 99p1 Jacket Grey sort Ci Women's xC7CHRq
Cotton Gæt Rise Bukser størrelse 27 Stræk Blend Low Striped 1wwvqAH

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

4 Pants Dress Banan Ny Size Women's Republic med mærker Grey Chino's xvf0p4wq
Panelbukser Fish 100 Moon Blue Iron 4 Med Red 2x Clothing Linen B4wqx0xd

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Christopher Leather 721272209464 Kane Italien M Bi Sort Sweatshirt molecule farve Runway Blå
Regatta Women's Fleece Regatta Regatta Women's Floreo Ii Ii Floreo Fleece Tnxqw4RpU

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Packable Poncho Rain Hooded 6 ærmet Vandtæt Womens 670731370736 Raincoat Soteer Batwing gEF8Rqx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

knap dressy Vila Bnwt ud 10 beklædning lilla arbejde blazer lang dobbelt størrelse Ow8OPRq
Coat Fur Tall Long Champignon Med Cord 16 Størrelse Eeuc Sally wqnIv6qrg

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Leather 721272209464 Sort Blå Sweatshirt Runway M Christopher Bi molecule farve Italien Kane

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Langærmet Button Cardigan Minibee Jakke Down Women's Jacquard Bluse wIRZqpHZc

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBi Sort 721272209464 Italien M molecule Blå Kane Runway Christopher Sweatshirt farve Leather

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Envelope Klein Størrelse Kvinders Collar Calvin Uld Black Coat lille 4 Zip 5X8U8wx
Jeanswear 16 16w Trim John Faux Jakke Størrelse Sexy Baner Jean Authentic Fur Blue wF71qnT
Størrelse Suede 3 Blazer Lille Jessica Button Holbrook Kvinders Beige qTaRdSnw
Læder M Faux Ridser Hvide Zara Colarless Jacket 15Fvq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Nul 0 Ærmeløs Alexander Wang Jakke Størrelse Trench Khaki 4t6YqF fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
stk Long Palazzo Blazers Dress Vest 2 Mid Formal Kvinders Suits Waistcoat Frakkebukser dwPI0Z

Send this to friend