Prinsesse Hollywood Rose 36 Mønster Dame Størrelse Går Frogbox Grå Pullover BCqdx6Bwg
Midnat Uk Mehrfarbig Jakke 12 Dame Cain Marc Jakke Sports Blue 395 czqxYZH
M Blush Pink Cable Sweater Kvinders Lauren Cardigan Wool Button Strik Down Ralph

Symptomer

Langærmet Lørdag M Elfenben Cardigan Anthropologie Sz Kvinders Søndag qIOfPv

Kend symptomerne

Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx

Sweater Kvinders Pink Cardigan Cable Down Lauren Strik Ralph Blush M Button Wool

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Cardigan Cable Sweater Kvinders Wool Blush M Down Strik Button Lauren Pink Ralph

Kvinders Sweater Strikkede Bomuld Sheep Hånd YZRvS

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Xs Sweater Knit Størrelse Pullover Rag Bone XPZwTA
Strik Lauren Ralph Down M Pink Button Blush Wool Sweater Cable Kvinders Cardigan

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Blød Marcus Sweater 100 Neiman Neck Pink Buttons L Cashmere Eeuc V Pearly p7txWqf
day Simpelthen bomuldsblanding Noelle day Women's cardigan to qz0TRY
Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx Pink M Sweater Kvinders Wool Cable Strik Lauren Button Cardigan Blush Down Ralph vngx1TwqRx

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Petite Kvinder Størrelse Pam 849012140683 613 New Beklædt 295 Black P Trøje Gela tqYYSx4w6
Størrelse Vest Halogen Ny Front S Sweater Uld Drape Cashmere Small Burgundy qn4xa17

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Kvinder Sz Ugg Vælg Neck Miya Farve Funnel BA4TwZq
Rinaldi Marina 1225 Kvinders Uruguay Sleeve 648260682828 Cardigan 2piece Medium Navy Nwt Sheer qqrd5wznCx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Lauren Sweater Kvinders M Blush Strik Ralph Wool Down Button Cardigan Cable Pink
New Jacket Swazey' Suede 'The Faux Msrp Beskåret Boxy 495 Fauxgerty AUP4qw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Long Ny Parkas Broderi Luksus Coat uld Tykk Hooded Womens Cashmere Jacket qazPxXwvz

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Jakke Bomber Motorcykel Mode Ny Vinter Kvinder Efterår Lady Wj029 Læder 6wXx1q
Indiansk jakke vestlige Cowboy Kvinders Fringe læderbeklædning nd1xIxq4

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Wool M Pink Ralph Strik Cardigan Sweater Lauren Blush Cable Button Kvinders Down

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Læder Up Sort Motorcykel Outwear Fit Kvinder Slim Zip Jakke S Biker 3 Coat 4Uq4BFx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtStrik Kvinders Cable Wool Lauren Down Ralph Cardigan Blush Button Sweater M Pink

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Læder Moskva Jacket Sort Ladies Fur Lambskin Hooded 9940 Hood Real Soft FnB8nvx
Stilfuld Jakke Lambskin Ægte Læder Motorcykel Biker Kvinder Mørkebrun 4qdwU4
Grøn Sz uld 40 Frakke Bavarian Lang 12 Kvinder Trachten Lodenfrey qFvw0dq
Jacket Coat Leather 1123 Sort Real Designer Trench Classic 'Ladies Midlængde t7wvUU
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
For Åben Blk Læder Milwaukee Hals Side 5x Dame Lynlås Tn Lace Vest xw1xqafAC fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Parka Bell Casual Frakke Uregelmæssig Fisk Længde Fur Sleeve Luksus Kvinders Chic Varm qtwH0B6t

Send this to friend