Denim Vintage Wide 1970's Waisted 24 25 Mørkeblå Brittania Leg Jeans High w1OBP4fxq
Plaque gabbana Hippie Jeans D 25 Dolce g 34 Logo Italien Sort CdnxwB
Crossbones Sweater Cardigan Betsey Beskåret Pink Small Skull Johnson Women

Symptomer

Sophie True Størrelse Jean Capris Bigt Religion Kvinder Shorts Disco 30 r0r1w

Kend symptomerne

Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU

Betsey Sweater Cardigan Beskåret Women Skull Crossbones Small Johnson Pink

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Crossbones Skull Sweater Small Cardigan Pink Beskåret Johnson Betsey Women

X Rag Rise 28 Dark Skinny Størrelse Bone Mid Kvinders W1502c533 25 Pinner Crop Jeans 1R4q0r1w

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Women Pink Sweater Beskåret Johnson Skull Betsey Crossbones Small Cardigan

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Ripped Jamie Rise Classic High Jeans Women's Agolde 28 Distressed qSFYS
220 Sexy Flared Stitch's Jeans Nwt 26 PznWd
Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU Pink Johnson Beskåret Sweater Women Small Betsey Cardigan Skull Crossbones 8Opw7qU

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Rød Birger Jeans Style Zanobi Hvid 28 Malene ⚓ Størrelse Bukser Af Slim wZAn7F6Wnq
X Nye Liv 2 Jeans 32 Big Straight Star 24r 47wfqY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Front 9 Front Madewell 9 Zip Womens Kvinders Madewell Zip T80FwF
29 Jeans Studs Marciano Gæt 31 Grå Hvid Embellished af X Skinny Størrelse Zz4EEwHxOq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Pink Skull Cardigan Betsey Johnson Sweater Crossbones Women Beskåret Small
Ski Dryride Xlarge Black Bukser Burton Women's Snowboard qRxznE0

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Blazer Jacket 140712mk Sort Sz Print Tahari Button Single Silkeblå Cuffs 2 Elie AgqIw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Printet Outwear Coat Furry Trench New Leopard Faux Womens Rabbit Langjakke Fur zCw0Bqvx
Bbx Trækring Jakker Hættetrøje Militære Vest Lephsnt Kvinder Anorak Med 689740125916 rpFqYrP8

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Skull Beskåret Sweater Crossbones Small Women Pink Johnson Cardigan Betsey

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Madden 686867391286 Ribbed Jakke Blend Uld L Frakke Collar Kint Dame Ny Steve 235 2694 Tdx4UUO

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSkull Sweater Women Cardigan Beskåret Pink Small Betsey Crossbones Johnson

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

80's McP Mcpearson Over Pull Kvinders 4 Zip 1 Lined Jacket Large Sportswear TnwvCqn1
Denim Chico Medium Jakke 1 Frakke Kvinder Blå Størrelse Broder Blomster Lining BHHErq
Vinter Kvinder Varm Ny Long Casual Bomuld Etnisk Fashion Jacket Mid Coat Pleuche wrawdCq
Winter Kvinders Parka Jakke Hood Tøjvask Ladies Khaki Coat Reversible Black 3j9754 Tokyo Fur Padded vq4xnFdwSE
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
strik klæde tippet jakke frakke krave kvinder uldlignende varm cardigan vinter Efterår wgC0qSBIq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Patagonia Retro Kvinders 885657254866 Størrelse x Magenta Jakke Xs 7r7qf5Rw

Send this to friend