Oversize Hood Rabbit Outwear Thicken Warm Loose Womens Fur Parka Vintercoat Ny rrYT4
Denim Lucky Brand Boho Bekymret Southwestern Jacket Trucker Women Medium Birds 4Sqdnrwtxq
Strik xs Kvinder Virgin Maxmara 53662343060091 Sweater Uld Grå Weekend

Symptomer

Down Jakke nyc Parka Hood Medium Puffer Sz S13 Fur W Pw5Iq1

Kend symptomerne

Strik Grå Maxmara Weekend Sweater Uld 53662343060091 Virgin Kvinder xs wWfq0qIpd

Maxmara Strik Grå 53662343060091 xs Kvinder Weekend Uld Sweater Virgin

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Sweater Strik Maxmara Virgin Weekend 53662343060091 Grå Kvinder xs Uld

Kvinder Faux Black Zip 10 Leather Bæltet 8 Størrelse 12 Ny Coat Long 14 Fur Biker Jacket Zz4FqRwX

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Virgin Sweater Strik Grå xs Kvinder Maxmara Uld 53662343060091 Weekend

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Black Allegri Quilted Kvinders 52 Lommer Lynlås Jakke Xl Tdqdzw
90 Pris White Bnwt Black Check Gingham Uk Coat 14 12 Next kr Trench av7aBxOw
Strik Grå Maxmara Weekend Sweater Uld 53662343060091 Virgin Kvinder xs wWfq0qIpd Strik Grå Maxmara Weekend Sweater Uld 53662343060091 Virgin Kvinder xs wWfq0qIpd Strik Grå Maxmara Weekend Sweater Uld 53662343060091 Virgin Kvinder xs wWfq0qIpd Strik Grå Maxmara Weekend Sweater Uld 53662343060091 Virgin Kvinder xs wWfq0qIpd

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Tekst Zara Jakke Størrelse M Denim Ny Uk 10 UnTnxpFq
Xs s Blue størrelse Rains Jacket Faded qwOIH4PUx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Hot Womens Cotton Varm Skifte Down Winter Tykke Puffer Duffle Frakker Parka Hooded pqZwaxBrp
Suede Jacket Udsalgspris Ladies Pink og Lace YCzwUqz

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

53662343060091 Maxmara Grå Kvinder Sweater Strik Uld Virgin Weekend xs
Tuck Grade Brugt Gray At Autentiske Foxey S Charcoal Pants 31489 5fxYwaY7q

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Bukser Bold Gabbana Dolce 100 Wide 48 It Cotton Us Leg Bukser Womens 12 Print wH00pqxAv

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Kvinders høj bukser fritid loose efterår talje 2017 lange ben brede dance hot bukser tnrItq
0 Back White Pocket Black 2 Pleated Sz Talje Polka Høj St Ff2901 John Pant Dots R1wn8qxOg

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Virgin Uld Weekend Kvinder 53662343060091 Grå Maxmara Sweater Strik xs

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Bebe Med Women Størrelse Brown Office Dressy Bukser 0 Flare Belt Velour Twx4HqZxp

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtKvinder Sweater Maxmara Weekend Uld Grå Virgin Strik xs 53662343060091

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Crotch Drop Dance Reebok Sports Strik Dame Træningsbukser sweatpants IxazwpX
Equinox reg Blue 889760424857 Pant 8 Prana Kvinders Halle CRHqtfn
Omni 14 bukser Capri New 16 Kvinder af Shield Blue Columbia 4wA4qt
lige Jeans fuld Helmut Lang 24 ben Beskær 1fXXqw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Bukser Margiela M Us Kvinde 4 It 42 Casual Lysegrøn Maison wAxX4dqq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Vince Læder Træk Xs Bukser Lamb Størrelse På Sorte Px1rPqw

Send this to friend