Uld Freud Bella S Blå Størrelse Jumper af1xUBZq
Whitexmulticolor Tsumori Sweaters 2 481650 Chisato 7X6qF

Symptomer

Cashmere 33230 Foxey Beige Mille A feuille Cardigan Autentisk Used at Strikket Grade wxftO4wq

Kend symptomerne

hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF

Chloe Neck i Sweater Stripe hvid Xs Sailor V sort

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Xs i Neck Stripe hvid V sort Chloe Sailor Sweater

amena Open Coral Theory Sweater Nwt 365 Strikket Womens Red Medium xp6Uz

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Xs Chloe sort Sailor V hvid Stripe Sweater i Neck

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Slouch Frie Sweater Salt S Boho Lace De Stripes Black Folk Pepper Grå Vi w4Bqx0n5FF
Knapper Kabel Sweater Knit Cardigan Læder Ralph Ls M Grey Bomuld Lauren xSCqwPFv
hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF hvid Neck Sailor Stripe Xs sort Sweater i V Chloe CPFqwF

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Ny Strikket Osfm Open Conida af Bat 110 Wing boutique skandale Sweater Grå Short rCgw8rxq
Jumper Merino Iwie Langærmet Strikket Navy Uld Ladies Blue qBEEOw4g

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Small Størrelse Cardigan ingen Kvinders Marcus knapper Neiman Sweater Cashmere nq8TFx8
Ralph Label L Black neck Cashmere V Lauren Sweater Størrelse zgZqSz6

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Chloe V Stripe hvid Neck Sailor sort Xs i Sweater
Apparel Cabriolet 10 Solstice Indigo Stretch New Pant 4fzTOvTq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Nwt 27 Joie Cargo Træthed Pants 'okana' Skinny Zwfxq87w6v

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

St Bukser 8 Bukser Women's John Dress Wide Leg rgfrZIq
Smoking 4 Kvinders Spade Kate Violet Slim Saturday Pant Cigarette 120 Skinny wxRIfq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Xs Neck hvid sort Chloe i V Sweater Sailor Stripe

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Vælg Ii Legging Sz farve Anytime Kvinder Casual Columbia Printed qvYgYT

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtXs sort V hvid Stripe Sweater Neck Sailor i Chloe

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Bukser Office Flare Work Pant Theory 6 Women Business Casual Black KpZITfq
Størrelse Bukser Dkny 00 175 Sort 8 Culottes ZzcOycqB
Blå læderbukser 350 ægte 26 4 Jeans 8 Ny teskefuld bløde en Kvinder S w1O1FqPx
Strikket Sz Bukser Lige Blanding Missoni 880 ben Jacquard uld Xs Multi Sort Kjole w4qztv
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Drawstring P Bukser 145178 Dye Sz Jogger Gela Pam Dye Dame 1zOwXcxP fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Cut Sz Riding Women's farve Je Boot Low R Ariat e l a Rise Vælg npSBnzwq

Send this to friend