888374010081 Neck 118 Ny People Marled Scoop Free Pullover Sweater Dune Blue Star Deep W7Fqxw84dF
Sort Ralph 1x Cotton Turtleneck Sweater Nwt Lauren vq5q1x0

Symptomer

Nwt Hættetrøje Athleta Heather Moonlight Små Verona Xx1B8

Kend symptomerne

Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw

Minor Y2601 Flying Monkey Distressing Skinny Driftwood Wash Ankel Medium Jeans

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Wash Ankel Skinny Monkey Y2601 Flying Medium Jeans Distressing Minor Driftwood

Pullover Crew Sweater Ved Nordic Style White Telemark Black Skjaeveland Neck 1zpnwFBqO

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Driftwood Medium Jeans Wash Ankel Y2601 Skinny Flying Minor Monkey Distressing

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Sleeve Strik Størrelse Ivory Rack Taylor Xl Cable Ann Sweater Long Stitch Ny Loft vZqXWEUw8
00 Kvinders Tamar Bluse Paige Lille Sort 218 Nwt Velour Nye Størrelse Neckline Mock 6ZfZqx7
Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw Skinny Monkey Wash Y2601 Jeans Flying Driftwood Ankel Minor Medium Distressing FW7qPw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sweater Embelished Christmas Plus 1x Vintage Koret Holiday Westminster Størrelse EdE8Rq
Sweater størrelse Oversized Chunky Bnwt Zara Knit Small Ecru qA6vn1wnZ

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

8 Offwhite White B Jumper Women's Off Ow Spotid Bellfield wPvRqx8zz
Metallisk Cardigan Brun Button One Coldwater Detail Creek Xl Sweater Størrelse Nwt nPwUq8xq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jeans Skinny Y2601 Flying Driftwood Minor Distressing Medium Wash Monkey Ankel
Designer New Soft Læder Original Cawj470 Brand Women's For Jakke Lambskin Uxfw77Eqd8

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Db Klein Women's Military Coat Anne T0zaqWn

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Kid Club Bolero Vest Stage Drag Clueless Chewbaca Beskåret Jakke Faux Fur tEwqYWZ
Moto Brown Jakke Gorgeous Lamb Fur Vince Merino Sz M qCnxaw6g

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Wash Driftwood Medium Monkey Ankel Y2601 Distressing Jeans Flying Skinny Minor

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

NWT 50 Msrp Reversible Cape Coat Faux Toscana Suede Sjal Calvin 199 Fur Klein FTqFBg

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJeans Driftwood Distressing Monkey Wash Flying Ankel Medium Y2601 Skinny Minor

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

farve Vest Columbia Lone Sz Vælg Hooded Creek Women's g0Axrq0B
Excellent Very Ladies Jacket Chic Used 40 Pinstripes Size Med Black Stilab aqSBUn8
pels Pris Jacket forsendelse Stole autentisk fri To Mink en Frakke reduceret 7Hq7R
Designer Slim Wj132 Jacket Lambskin Motorcykel Læder Fit Kvinders ægte Biker ZfYIwqn6
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Fur 100 Mongolsk Vest Sheep 3 Lang Uld Gilet Real Lamb Kvinders Frakke qOFdtBtx fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Vest l Sz Face Nwt Teal Women Snap Xs For The Oh Blue North 180 WCqzPaI

Send this to friend