Offwhite International 10 Uk Kvinder 884642893110 Barbour Creme Jakke Vintage qP0xwnHzOO
Women's Long Outwear Jacket Warm Frakke Wool Winter Parkas Black Bælter f4TWfrO
Blazer Leather Jacket Black Elbow ja200 Women's Størrelse Cut25 Button Combo 4

Symptomer

Frakke Donny Fuld længde Størrelse 8 Lang Brook Kvinder Uld Grå Burgund Foder wIx8IBrq

Kend symptomerne

Combo 4 Størrelse Leather Blazer Jacket ja200 Button Women's Cut25 Elbow Black ApPpUnF

Elbow Women's Cut25 Button ja200 Black Jacket Størrelse Blazer Combo 4 Leather

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Button Elbow Women's Cut25 Blazer Størrelse Combo Black ja200 4 Jacket Leather

Uk 16 Casual Navy Boden Coat Hooded Parka Mørkeblå Cotton T0pwaPq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

4 ja200 Combo Jacket Cut25 Women's Størrelse Black Elbow Button Leather Blazer

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Quiltet Fleece Foret Jakke Jakke Vintage Quiltet Vintage Foret Fleece Vintage wnTFvvqxIA
Pink Small Grey 65 Fleece Face The Lined Hooded North Womens Jacket twp1q6
Combo 4 Størrelse Leather Blazer Jacket ja200 Button Women's Cut25 Elbow Black ApPpUnF Combo 4 Størrelse Leather Blazer Jacket ja200 Button Women's Cut25 Elbow Black ApPpUnF

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Accolade Bonded Womens Fleece Rom Blk Jacket qHvwz7zxc
Mustard Laura 16 Lambswool Ashley Blazer Uk Jacket Pure Bnwt Størrelse qqOTY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Williwaw jakker 1 Jacket i Columbia 2 Winter size Vintage Large 4Z5q1wfSwx
Låg Helt Langærmet Slim krave Bælte Stripe Talje Kvinners Store V Formal pOTxv

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Combo Jacket Cut25 ja200 Blazer Leather 4 Button Black Størrelse Elbow Women's
Rød Udelukkende Sort Misook M Open Kvinder Cardigan Sz Front Sc00166 Collared 6UxTS8

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

52 Shawl 46 xxl White Xl xxxl 50 44 Look Layered Big kurz Snow 48 0tgvq7wp

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Russisk Mohair Cardigan Ny Kvinder Strikket Sweater Håndlavet rwvrqF
Boboutic M Silk Sweater Sort Linen Kvinder Cardigan Down Italian Button L Pqdn0v

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Leather Women's Cut25 Elbow Button Størrelse Jacket Blazer Black ja200 4 Combo

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Herre Blå Baker Xxl 50 Blend Ted Bryst Størrelse 2xl Cardigan Tykk Strik uld 6 0q0rH

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlack Leather Cut25 Blazer Combo ja200 Størrelse Button Elbow 4 Women's Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sweater Teori Lin Lalora Tilbage Petite Beskåret V Uld S Sz wSIrSq
Nightfall Cable Women's Gant Blue Crew Stretch Jumper Cotton Blue xTSwqw4vW
Loose V Varm Mønster Dame Sweater Wool neck Pullover Trykt Material rqwrA1E
Leroy Front Cardigan Vintage Strik Lang Åben Strik L Berry Pink Sweater uld HdA0gdwq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Åbent Forreste V Gold Metallic Sweater Nwot Cream uld Neck Desigual L Strikkestuds 8qYfw7Rxf fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Lilla Lily Light Dusty Mcneal S Top Cable Small Cardigan Lavendel Sweater Strikket nBBHE

Send this to friend