Faux Long Blend Womens Fur Collar Coat Casual Retro Parkas Plaid Slim Uld Lapel OSAwqB5FB
Jacket Sz Suit Linen Coat 40 Ny Duster Us Long Paris Blend Michel Jean Blazer M wtvIIRq

Symptomer

Suit Hardy Størrelse Ed Larg Jogging dEPq7UX

Kend symptomerne

Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7

Long Warm Mid Outwear Ermeløs Fur Casual Chic Comfort Coat Women Loose Vest

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Fur Long Comfort Casual Loose Outwear Mid Ermeløs Women Warm Coat Vest Chic

Winter Uld Frakke Leifsdottir Women Anthropologie Cerulean 4 Jacket Boxy Buckled ES0nEqxa1w

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Chic Comfort Loose Outwear Coat Fur Mid Casual Ermeløs Vest Warm Long Women

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Anthropologie Blazer Tabitha 10 Sz Ruffled Jacket Brun Hdfx0qg
Sort Armour Semi Storm Størrelse Jacket Fitted University Sm Under boston fBXqwX
Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7 Coat Warm Ermeløs Outwear Long Fur Casual Chic Vest Loose Comfort Women Mid 1qEx6X7

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Faux Fur Fashion Luxury Mid Parka Frakke Womens Long Winter Jacket Yoooc Outwear xqII6wrt
Fur Leopard Faux Frakke Outwear Parka Women's Fashion Koreansk Sexy Warm Oversize qntSxPBwx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

The Inlux Face Isoleret Jakke Kvinders Små Hyvent North Sort r7aUqrH
Størrelse Face Small Turquoise North The Raintex Summit Kvinders Series tex Gore zq46FPw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Mid Ermeløs Chic Loose Warm Long Coat Women Vest Outwear Comfort Casual Fur
Robin Størrelse Charles Antropologi Medium Sweater Hqtgn1x5

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Polo Lauren Navy Large Women's Jeans Flag Størrelse Bomuld Trøje Ralph American wEqXTdZX

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sweater Inv Norway Vintage Beige Dame Rød Grå s9262 Pullover Sm Wool zROHR
med cardigan uld op Mørkegrå krave medium kabelstrikkede knap damestørrelse qvwXxn1ax

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Coat Loose Casual Mid Women Warm Fur Chic Vest Outwear Comfort Long Ermeløs

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Langærmet Ægte Strikket 36 Sweeter Cardigan Størrelse Guld Top Secret Women HqOXXA

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtVest Ermeløs Comfort Loose Chic Mid Casual Long Coat Fur Women Outwear Warm

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Slv Cardigan Sport john St Sz Zip Sweater Unik 40 Beige Sm Design Eu SIxSwd5q
Gruppen Alpaca Aritizia Maurier Sweater Babaton Af Lille zdwdqY
Sweater Fur Turtleneck Jakke Coat Mid Kvinders Mink Long Cashmere Pullover Tops xH4qnw5pP
Lilli 14 Short Sleeves Sweater Size Ladies Top Pullover Ann Bluse Offwhite HrUqHRZ
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Silk Moda Victoria Turtle International Cashmere Sweater Neck Md Secret Pink Ny gXqPg fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Nwt Anthropologie Hooded Plaid Field Xs Af Size Flower Petite Sweatercoat pprBqaHw

Send this to friend