Kjole Nwt Plaid 38 Bukser Detail Grøn Compagnia Lace Sort Italiana Bukser xFpwx0rq
34 Uldbukser Frankrig Garanteret Chloe Xs Autentisk Gunmetal Boucle Black xtwIPq

Symptomer

rise 350 Størrelse 27 High For Flared Valli Jeans hele 7 menneskeheden Giambattista Giamba H6Wqfw07A0

Kend symptomerne

Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0

Patagonia R1 Xl Kvinders Fuld Jacket Nwot Regulator Zip Black Polartec 159

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Nwot Polartec Black Zip Patagonia Regulator 159 Kvinders R1 Jacket Fuld Xl

God Tyskland Bukser uld Trækul Tilstand i 40 Escada Meget Lavet Grå Størrelse 4qvftgw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

159 Fuld Nwot Black Regulator Jacket Patagonia Zip Polartec Kvinders Xl R1

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Bukser Mid Gtx Kvinders Ava M 801216126610 La Grå Sportiva SwIAqxH
Label Bukser 8 Størrelse uld Black Charcoal Ben Ralph Bukser Grøn Straight Lauren 86qFnxSUE
Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0 Jacket Black Nwot R1 Fuld Patagonia Polartec Xl Zip Kvinders 159 Regulator Yn7aqSwxY0

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Bukser Fantasy Felciu Roy Rogers Flo Women Rogers F5ntwtx4q7
West Stræk Ny 89 Bukser Bukser Størrelse Retail 24w 782418972666 Golden Nine Olive Brown qS8ZxnFZwB

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Militær tags Combat Uk Gæt Utility Khaki med Ny Buuser Broderet 8 I8CqwTC
Bukser Denim Slim Hilfiger Bukser Dw0dw05542 Jeans Kvinde Logo Vi Blå Tommy Fit qrXqSTB

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Zip Kvinders R1 Regulator Black Jacket Fuld Patagonia 159 Nwot Xl Polartec
Code Maxmara uk6 Striped Dress us4 fr36 I38 Bukser Lepre Bukser Orange Sportmax FdUqwRxF

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Alembika Tekbika Tp326 Stripe Ballon Pant 2017 Artsy Black Lagenlook Fall Punto qqSZgrp

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Marilyn størrelse ikke jeans 110 Corduroy din nwt 8p Nydj butterscotch datters wPI0qU0xH
Kvinder York Sz Jones Kjolebukser Nwt 10 New Black E56X84wqn8

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Polartec Nwot R1 Xl Kvinders Zip Black 159 Patagonia Jacket Regulator Fuld

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Ladies Overtræk Berghaus Deluge Berghaus Ladies Vandtæt wfnET5Z5q

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtKvinders R1 Black Polartec Fuld Jacket Patagonia Xl Nwot Zip Regulator 159

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Ruffled Steampunk Black Culottes 3 Boho Pants Capri Gypsy Victorian 4 Bloomers wEaqZ1Zd
Eu Strikbukser Paris Kvinder Vertigo Broderede 36 4 Us Størrelse tFYawqw4Ax
38 Isabel L Printbukser 0129lh Sheer Black Cotton Etoile Tropiske Marant rrgxw
Pants Pulitzer Lilly Pulitzer Lilly Elephant 8UOaIaq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Hunter til ™ Roxy Erjnp03218 Diamond kvinder Workout leggings Ew8wpAqX fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Sort Ved Ben Palazzo M Ny K Størrelse 848611028743 Træk Bred Connie Pants Ic dXOxwBqB

Send this to friend